Nieuws/Financieel
3532202
Financieel

Duitse energiereus onderzoekt eigen lobby

Essen - Het Duitse energieconcern RWE gaat zijn eigen lobbybeleid onder de loep nemen, om ervoor te zorgen dat die activiteiten in lijn zijn met de klimaatdoelen van Parijs. Dat heeft topman Rolf Martin Schmitz gezegd op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf.

De belofte kwam na vragen van beleggers, die bezorgd zijn dat RWE enerzijds zegt te verduurzamen en anderzijds lobbyt tegen maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen moet verminderen. Het energiebedrijf bezit enkele van de meest vervuilende kolencentrales van Europa.

Volgens de beleggersgroep Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC) gaat ook chemiereus BASF de eigen lobbyactiviteiten kritisch tegen het licht houden, maar dat heeft het bedrijf nog niet bevestigd. Beide Duitse industriereuzen zouden niet alleen het eigen beleid onderzoeken, maar ook de lobbyactiviteiten van brancheorganisaties waar ze lid van zijn.

IIGCC is lid van het grotere verband van beleggers Climate Action 100+, samen goed voor 33 biljoen dollar aan investeringen. De investeerdersgroep wist onlangs af te dwingen dat oliereuzen als Shell, BP en Equinor hun klimaatdoelstellingen aanscherpen.