Nieuws/Financieel
3536829
Financieel

Buffett geeft hint over opvolgers

Warren Buffett

Warren Buffett

Amsterdam (DFT) - Miljardair Warren Buffett (88) heeft een hint gegeven wie hem en zijn 95-jarige zakenpartner Charlie Munger kunnen gaan opvolgen. Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van zijn investeringsconglomeraat Berkshire Hathaway zei hij dat Gregory Able en Ajit Jain in de nabije toekomst aanspreekpunten zullen worden voor aandeelhouders.

Warren Buffett

Warren Buffett

Able (57) en Jain (67) zijn vorig jaar toegetreden tot de raad van bestuur van Berkshire Hathaway. Able staat aan het hoofd van alle niet-verzekeringsactiviteiten. Hij begon zijn loopbaan als accountant bij PriceWaterhouseCoopers. In 1992 maakte hij de overstap naar energieproducent CalEnergy, dat na de overname van MidAmericain Energy onder deze naam verder ging. Berkshire Hathaway kreeg in 1999 een controlerend belang in MidAmericain Energy, waar Abel in 2008 aan het hoofd kwam te staan. kwam. In 2014 werd het bedrijf omgedoopt in Berkshire Energy.

Jain staat aan het hoofd van de verzekeringstak. Hij begon als verkoper bij IBM in India. In 1978 ging Jain studeren in Amerika aan de Harvard University waar hij een MBA haalde. Na zijn studie kwam hij in dienst bij McKinsey. In 1986 ging hij aan de slag met de verzekeringsactiviteiten voor Warren Buffett.

,,Je kan geen betere operationeel managers hebben dan Greg en Ajit. Wat zij voor elkaar krijgen is fantastisch", aldus Buffett, die al sinds de jaren zestig aan het roer van het bedrijf staat en de bijnaam 'het orakel van Omaha' draagt.

Hij en Munger werden ook bestookt met vragen over de bedrijfsstrategie. Aandeelhouders wilden vooral weten of Berkshire Hathaway zijn focus gaat verleggen naar tech-bedrijven, nu het bedrijf aandelen blijkt te hebben gekocht in Amazon en een belang van 40 miljard dollar heeft in Apple.

Buffett liet zich positief uit over de operationele activiteiten van het Amerikaanse voedingsfonds Kraft Heinz dat gebukt gaat onder grote afschrijvingen en moeite met het verhogen van zijn verkoop. Aan de andere kant benadrukte hij dat er bij het Amerikaanse bankconcern Wells Fargo ’grote fouten’ zijn gemaakt. Munger liet verder weten het te betreuren dat de grote potentie van zoekmachinegigant Google niet veel eerder is onderkend en er nooit aandelen in het techfonds zijn aangeschaft.

Verder gaf Buffett aan dat hij graag zou zien dat zijn investeringsvehikel meer bekendheid krijgt bij beleggers in het Verenigd Koninkrijk en Europa.

Voorafgaand aan de bijeenkomst werd bekend dat Berkshire Hathaway een goed kwartaal achter de rug heeft. Na het verlies van $1,4 miljard in de eerste drie maanden van 2018 werd er dit jaar in het eerste kwartaal een winst geboekt van $21,7 miljard geholpen door de sterk aangetrokken aandelenkoersen. In het vierde kwartaal van vorig jaar kwam het nettoverlies nog uit op $25 miljard. De operationele winst van het bedrijf steeg jaar-op-jaar van $5,3 miljard naar $5,6 miljard.

De grote schommelingen in het netto resultaat noemde Buffett in het verleden ,,wild, wispelturig en betekenisloos” en het gevolg van bepaalde boekhoudregels. Daarom kijkt hij het liefst naar de operationele prestaties.

Een dag voor de bijeenkomst liet Buffett nog weten aandelen van de online retailier Amazon te hebben gekocht. Buffett was echter lang terughoudend met aandelen van technologiebedrijven, omdat hij ,,hun verdienmodel en de markt niet goed genoeg begreep”. Zijn assistenten Todd Combs en Ted Weschler begrijpen dat wel. Zij hebben Buffett eerder al overtuigd om een belang van 5% in technologiereus Apple te kopen. De investering in Amazon komt ook uit hun koker.

Daarnaast verraste Buffett afgelopen dinsdag de markt met zijn stap om 10 miljard dollar te investeren in het Amerikaanse oliebedrijf Occidental dat door meerdere partijen wordt begeerd.

Wie de gehele bijeenkomst van Buffett en Munger wil zien, kan terecht op deze link.