Nieuws/Financieel
355025011
Financieel

Opmars Shell kan verlies AEX niet dempen

De AEX strandde donderdag na verlies net boven 554 punten. De markt wachtte op steunpakketten uit de VS, terwijl bedrijfscijfers niet overtuigden. Vooral Unibail verloor fors. Shell verraste, het olieconcern zou bieden op Britse telecomactiviteiten.

De in 1983 opgetuigde AEX-index met 25 grootste fondsen noteerde bij de slotbel 0,6% verlies op 554,20 punten. Dit jaar staat 8,5% verlies op het bord. De Midkap-index bleef hangen bij 0,7% verlies en 824,53 punten.

Elders in Europa steeg de FTSE 0,2%, terwijl de Duitse DAX-index de Franse CAC 40 nipt in het rood sloten.

Wall Street hield nog een klein verlies bij het slot in Amsterdam. Het cijfer voor het aantal nieuwe Amerikaanse WW-aanvragen kwam voor het eerst onder 800.000 uit, maar overtuigde weinig. American Airlines bijvoorbeeld meldde een 73% omzetdaling over afgelopen kwartaal, en zo vielen meer Amerikaanse kwartaalresultaten onder tegen.

„De beleggers zijn in dubio”, oordeelde handelaar Cees Smit van Today’s Groep. „Enerzijds is onduidelijk of het steunpakket uit de Verenigde Staten toestemming krijgt waar iedereen al dagen op wacht. Anderzijds zitten beleggers midden in de nieuwe kwartaalresultaten, waarbij een aantal bedrijven, soms onterecht, wordt afgestraft.”

De enorme steunpakketten van overheden in de VS en Europa ,,komen echt wel binnen”, zegt Han Dieperink, chief commercial officer bij vermogensbeheerder Auréus. ,,Anders dan tijdens de kredietcrisis gaat de Amerikaanse overheid er ook all in. Dat is even wachten, maar die stimulus geeft erg veel steun aan de markt. Oktober is echter de meest volatiele maand van het jaar, de koersbewegingen van nu zijn daarin geen uitzondering”, zegt hij. ,,Maar als ik naar alle kwartaalcijfers ook buiten die van vandaag kijk, dan draait rond 80% beter dan eerder aangegeven. Dat is ook niet moeilijk: vrijwel iedereen had vanwege de coronacrisis zijn verwachtingen fors omlaag geschroefd.”

Unibail onderaan

Unibail-Rodamco-Westfield verzwakte in de AEX na een zware dag tot 3,9% verlies. Een groep actieve aandeelhouders die de geplande emissie van het vastgoedfonds willen tegenhouden, is goed voor meer dan 5% van de uitstaande aandelen.

Corné van Zeijl, analist bij Actiam, stelt dat de beleggers die hier speculeren op een koersdaling van een aandeel een rol spelen bij het bedrukte sentiment. „De recente opleving na het nieuws over de onvrede bij enkele grote aandeellhouders is bijna geheel weer verdampt.”

Verf- en chemiebedrijf AkzoNobel ging onderin de AEX 2,2% terug bij de slotbel.

Zwaargewicht Shell won 1%. Volgens Sky wil Shell het telecomnetwerk van het Britse Post Office kopen.

Terwijl chipmachinemaker ASML, met ruim 16% weging in de AEX, 1,3% verlies vertoonde. Sectorgenoot ASMI verloor 1,4%.

RELX (-1,2%) verloor op zijn kwartaalcijfers, waarin weinig optimisme over zijn beurzenactiviteiten zat. De drie kerndivisies hielden evenwel lichte groei vast.

Unilever verkocht afgelopen kwartaal meer saus, ijs en wasmiddelen. Maar beleggers waren nauwelijks ontdooid. Het aandeel sloot 0,1% hoger op de bereikte omzetgroei bij het levensmiddelenconcern (Knorr, Magnum, Dove, Omo).

Een veel beter dan verwachte prestatie, oordeelde ING dat een koopadvies afgeeft. Deutsche Bank (’kopen’) ziet net als RBC dat Unilever het vooral in Noord- en Zuid-Amerika goed deed. Jefferies (’kopen’) destilleerde uit de cifers dat versnelde verkopen in opkomende markten voor de sterke omzetplus zorgden.

IMCD, na Adyen (+117,6%) met 35% de AEX-winnaar dit jaar, boekte een opmars van 1,1%. Credit Suisse is begonnen met het volgen van de Rotterdamse groothandel in chemicaliën en voedingsingrediënten. Analist Daniel Hobben gaf een ’outperform’ af, bij een koersdoel van €125.

Bierbrouwer Heineken won 1,7%.

Dreun Flow Traders

In de Midkap eindigde NSI met 3,1% winst. Het in 1993 in de Hoornse wijk Nieuwe Steen opgerichte vastgoedfonds, dat vooral Nederlandse beleggingen opzoekt, hield in zijn update vast aan zijn de winstprognose voor 2020. Het ziet geen extreme afname van huurinkomsten en kreeg een koopadvies van Degroof Petercam bij een koersdoel van €40.

Voor Air France KLM hadden beleggers 3,1% meer over. Zijn Britse concurrent IAG meldde in het vierde kwartaal nog maar een derde van het aantal vliegtuigen in te zetten, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Flow Traders dook 8,3% omlaag. De beursintermediair behaalde in het derde kwartaal geringere resultaten dan in het tweede kwartaal. Handelaar Smit van Today’s: „Hoeveel fan wij ook zijn van FlowTraders, voor veel beleggers is het na goede prestaties even genoeg. De marktvolatiliteit waar Flow altijd van profiteert is even wat minder.” KBC verlaagde zijn advies tot houden met een verlaging van het koersdoel van €35,50 tot €32.

Midkapper Besi koerste 0,8% lager bij het slot. Het chipbedrijf bleef profiteren van de aantrekkende vraag naar chips vanuit Azië en de Verenigde Staten. Voor het lopende kwartaal rekent Besi op een daling van de omzet op kwartaalbasis met 15%.

Intertrust werd ook van de hand gedaan met een aderlating van 4,9%. De winst bij de financieel dienstverlener viel fors lager uit. De impact van de coronacrisis trof de omzet harder dan verwacht, oordeeldel KBC.

AScX-fonds Sligro deed goede zaken met een plus van 4,1%, na een positief ontvangen kwartaalrapport. Sligro-topman Koen Slippens waarschuwde voor een omzettik dit jaareinde.

Core Laboratories sloot vrijwel onveranderd, nadat de grote dienstverlener voor vloeistofanalyses voor de aardoliesector uit Houston zijn boeken open deed. ING waarschuwde voor ’uitdagende marktomstandigheden’ voor het in 1936 opgetuigde concern.

Op de lokale markt steeg Rabobank Certificaat 7,4%. De bank kwam tegemoet aan de wens van de houders om in december een uitkering te doen.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier gratis aanmelden.