Financieel/Ondernemen
355032838
Ondernemen

Ruim 130.000 aanmeldingen nieuwe kleineondernemersregeling

Utrecht - Ruim 130.000 ondernemers hebben zich aangemeld voor de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) die vanaf 1 januari van kracht is. Ondernemers met een jaaromzet tot €20.000 kunnen zich nog steeds aanmelden.

Ondernemers die kiezen voor de KOR en voldoen aan de voorwaarden berekenen geen btw aan klanten, trekken geen btw af op investeringen en zijn niet meer verplicht om facturen voor de btw te versturen. Ook doen zij geen btw-aangifte. Dat vermindert administratieve verplichtingen.

Van de 130.000 aangemelde ondernemers zijn 108.000 direct vanaf 1 januari vrijgesteld van de btw en de btw-aangifte. Zij hebben zich hier vorig jaar tijdig voor aangemeld. De overige 22.000 ondernemers maken gebruik van de KOR vanaf 1 april - de eerstvolgende btw-aangifteperiode.

Aanmelden voor de KOR moet vier weken voor het eerstvolgende btw-aangiftetijdvak. Ondernemers die per 1 april gebruik willen maken van de KOR dienen zich dus 29 februari aangemeld te hebben bij de Belastingdienst.

Of de KOR interessant is, is voor iedere ondernemer anders. „Als een ondernemer bijvoorbeeld jaarlijks btw moet betalen, is deelname wellicht interessant”, aldus Marcel Pieters, plaatsvervangend directeur MKB van de Belastingdienst. „Gaat een ondernemer de komende tijd veel investeringen doen, dan kan dat juist reden zijn om je nu niet aan te melden voor de regeling.”