Nieuws/Financieel
3552470
Financieel

AEX veert op aan hand van Shell en ASML

BI/OND heeft de Philips Innovation Award gewonnen. De oprichters luiden de gong. De finale van de Philips Innovation Award vond plaats op 6 mei.

BI/OND heeft de Philips Innovation Award gewonnen. De oprichters luiden de gong. De finale van de Philips Innovation Award vond plaats op 6 mei.

Na de flinke averij in voorgaande dagen liet de Amsterdamse beurs woensdag licht herstel zien. Beleggers kropen behoedzaam terug uit hun schulp vanwege de aangewakkerde hoop op een goede afloop bij de komende handelsbesprekingen tussen Amerika en China. Vooral Shell en ASML gaven steun aan de AEX.

BI/OND heeft de Philips Innovation Award gewonnen. De oprichters luiden de gong. De finale van de Philips Innovation Award vond plaats op 6 mei.

BI/OND heeft de Philips Innovation Award gewonnen. De oprichters luiden de gong. De finale van de Philips Innovation Award vond plaats op 6 mei.

De AEX-index eindigde 0,4% hoger bij een stand van 558,93 punten. De AMX-index zakte 0,3% naar 785,02 punten.

De DAX klom in Frankfurt 0,8%. De productie van de Duitse industrie veerde onverwacht op. Siemens (+4%) werd koploper: het zet de energietak op eigen poten. De France CAC-40 steeg 0,4%.

Stan Westerterp, vermogenbeheerder bij JNVB, benadrukt dat de nieuwe handelsbesprekingen tussen Amerika en China eind deze week in Washington een zeer belangrijke rol zullen spelen voor de aandelenmarkten die in de voorbije dagen flink terrein moesten prijsgeven vanwege de opgelaaide spanningen tussen beide economische grootmachten. Voorafgaand aan het handelsoverleg voerde Amerika de druk nog wat verder op met de melding dat de afgelopen zondag door president Trump aangekondigde verhoging van Amerikaanse importheffingen op Chinese goederen komende vrijdag ingaat. „Ik verwacht niet dat Amerika en China deze week al tot een handelsdeal zullen komen”, stelt Westerterp. „Het is vooral afwachten of Trump na de onderhandelingen met de Chinese vicepremier Liu He blijft vasthouden aan de hogere heffingen op Chinese producten. Trump zal bij China vooral aandringen om niet terug te komen op eerder gemaakte afspraken.”

Digitale informatieleverancier Wolters Kluwer werd in de AEX door beleggers 2,3% hoger gezet op de resultaten. Volgens KBC is Wolters Kluwer op de goede weg voor versterking van zijn resultaat. Adyen dat eerder deze maand wegzakte, kreeg er 2,4% bij.

Chemicaliëndistributeur IMCD ging aan kop en boekte 2,9% koerswinst op een flink hogere brutowinst. Ook de omzet trok stevig aan, meldde het in zijn kwartaalresultaten. Niets dan lof, was het oordeel van ING.

Shell dikte 1% aan gesteund door het duidelijke herstel bij de olieprijzen. ASML koerste 1,1% hoger.

Supermarktconcern Ahold Delhaize leverde 1,1% in na een neerwaartse bijstelling van de vooruitzichten. Volgens analisten van Bernstein heeft het supermarktconcern een goede prestatie neergezet in de VS. „Ahold is geen goedkoop aandeel en beleggers kijken vooral naar de toekomstige ontwikkelingen van het supermarktconcern”, stelt Justin Blekemolen, analist bij Lynx.

Topman Wim Pelsma van Aalberts Industries (+0,2%) stelde in een interview met het ANP „makkelijk naar 3 tot 4 miljard omzet” te kunnen groeien.

Financiële waarden wisten overwegend de schade te beperken. Zwaargewicht ING 0,6% kwijt, terwijl Aegon 0,2% wegzakte.

DSM werd na de koerssprong van de vorige dag op de resultaten geraakt door winstnemingen en zakte 2,6%.

Bij de middelgrote fondsen meldde roestvrijstaalmaker Aperam (+0,5%) over afgelopen kwartaal met fors minder winst en een lagere omzet te kampen. De zwakke Europese markt speelt parten. Maar dat was te voorzien, constateert ING. Wel trekken resultaten dit jaar aan.

PostNL dook nog eens 5,2% omlaag, na de zware teruggang van dinsdag, op teleurstellende resultaten en de uitspraak van de rechter dat het achterstallig loon moet uitbetalen. De kosten per pakket moeten verder omlaag. Air France KLM liep tegen een verlies van 2,8% aan in reactie op een aangekondigde staking bij Franse luchtvaartleiding en de aantrekkende olieprijzen.

Fugro zat in de lift met een koerssprong van 5,7% nadat Peter Berdowski, topman bij de maritiem dienstverlener Boskalis (+0,2%) liet weten dat zijn interesse voor de bodemonderzoeker nog steeds leeft. Boskalis heeft verder de omzet opgevoerd in het eerste kwartaal bij een gelijkblijvend resultaat.

Het aandeel van vastgoedfonds Vastned (-2,2%) reageerde bedrukt op zijn kwartaalresultaten die dinsdag nabeurs kwamen. Het meldde een lagere bezettingsgraad en ziet „uitdagende marktomstandigheden”. Kansen op dividend slinken, waarschuwt ING.

AScX-fonds Wessanen daalde 0,2% op €11,38. Het bod van PAI Partners van €11,50 per aandeel, op de producent van biologische en natuurlijke voedingsmiddelen vordert, maar krijgt wel een correctie voor het dividend over 2018, zo meldden beide bedrijven. Het bod zakt met €0,14 per aandeel.

Het aandeel Ajax zaket na een positief begin na flink weg naar een verlies van bijna 5% de dag uit tot onder de €24.

Meer van zulk financieel nieuws via je mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.