Nieuws/Financieel
355322184
Financieel

Banken zetten honderden geldstortautomaten uit na plofkraken

AMSTERDAM - Banken zetten per direct alle ruim vijfhonderd geldstortautomaten uit waarbij gebruik wordt gemaakt van een sealbag. Dat hebben ze op advies van de politie besloten na een nieuwe vorm van een plofkraak eerder deze week op zo’n automaat, waar ondernemers contant geld verpakt in speciale zakken kunnen storten.

Bij de nieuwe plofkraakvariant kunnen er niet-ontplofte explosieven achterblijven. En dat is gevaarlijk voor gebruikers van de apparaten en voorbijgangers, aldus de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De betreffende nieuwe plofkraak vond plaats in Enkhuizen en leidde niet tot slachtoffers. Wel was er sprake van flinke schade.

Nu deze automaten voorlopig dicht zijn, worden ondernemers die nog geld willen storten doorverwezen naar de geldstortautomaten die over het algemeen in bankkantoren zelf staan. Daar kunnen losse muntjes en biljetten in worden gestopt. Naar schatting zijn het er opgeteld meer dan duizend. Ondernemers kunnen ook gebruikmaken van de beveiligde afstortservice van een waardetransporteur. En de banken benadrukken dat ze zelf werken aan oplossing die het aantal afstortmogelijkheden op korte termijn kan vergroten.

Probleem

Plofkraken vormen al langer een probleem. Aanvankelijk waren vooral geldautomaten doelwit. Maar criminelen richten zich steeds vaker op de sealbagautomaten sinds geldautomaten beter worden beveiligd en ’s nachts afgesloten zijn. In april vorig jaar zagen de banken zich daarom al gedwongen om honderden sealbagautomaten te sluiten. Maar toen bleef er nog steeds een hele voorraad in gebruik, met beperkte openingstijden.

Het is de bedoeling dat de nieuwe maatregelen tijdelijk zijn. De banken hopen de automaten zo snel mogelijk weer open te kunnen doen. Maar dan moet er wel een manier zijn gevonden om plofkraken zoveel mogelijk te voorkomen. Achter de schermen wordt al een tijd gewerkt aan een alternatieve oplossing om bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar te maken, zodat er voor criminelen niets meer valt te halen. Maar die oplossing werkt waarschijnlijk alleen voor geldautomaten. Voor de sealbagautomaten moet iets anders worden bedacht, aldus een woordvoerder van de NVB.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd