Nieuws/Financieel
3557958
Financieel

CoolCat verdwijnt uit straatbeeld

Roland Kahn verloor miljoenen.

Roland Kahn verloor miljoenen.

AMSTERDAM - Modeketen CoolCat is binnen een paar maanden volledig uit het straatbeeld verdwenen. Het kledingbedrijf maakt geen doorstart.

Roland Kahn verloor miljoenen.

Roland Kahn verloor miljoenen.

De spullen in de winkels worden verkocht, net zolang alles weg is. Daarna sluiten de vestigingen. Dat zeggen ingewijden bij CoolCat.

Een klein onderdeel, CoolCat Junior, zal nog online te krijgen zijn. Ook wordt voorzichtig gekeken naar een nieuwe winkelformule onder de werktitel ’Soho’. De doorgang hiervan is echter geenszins zeker. Voor de zomer geeft het bedrijf zekerheid hierover.

Al jaren verliesgevend

CoolCat maakt al jaren verlies. De familie Roland Kahn, eigenaar van de winkels, stopte er de laatste jaren vele miljoenen in om het merk te redden, maar vergeefs blijkt nu. De curator gaf de familie nog via hun bedrijf Retail Beheer een kans op een doorstart, maar die zal er volgens ingewijden niet meer komen.

Ondanks de vele reorganisaties en herstelmaatregelen, bleven de fysieke winkels de bedrijfsresultaten jarenlang negatief beïnvloeden, aldus een bron bij CoolCat. Ook hielp niet dat tegenwoordig steeds meer kinderkleding online wordt verkocht. CoolCat zag dat tieners zelf grotendeels hun mode bepalen en dat primair digitaal doen. Kinderkleding wordt door ouders gekocht die meestal nog naar de winkel kwamen. Maar ook zij kiezen steeds vaker voor online, waardoor het bestaansrecht van CoolCat verdween.

CoolCat had zo’n 80 winkels. In maart van dit jaar werd de keten failliet verklaard. Kahn richtte de onderneming in 1979 op. Er werken 1450 mensen, van wie 1180 in Nederland. CoolCat heeft ook winkels in België, Luxemburg en Frankrijk. Die zijn niet bij de sluiting betrokken.