Financieel/Geld
356193195
Geld

’Pas op voor loterijen via Facebook’

Amsterdam - De Kansspelautoriteit krijgt steeds vaker meldingen over illegale loterijen (‘dippen’ of ‘diploterijen’) die via Facebook worden georganiseerd. De toezichthouder adviseert dringend om niet mee te doen aan deze nieuwe hype.

Soms is de prijs een geldbedrag, vaker gaat het om kleine of tweedehands zaken. Of soms nieuwe dure, luxe artikelen. De kans is groot dat het om oplichting gaat, aldus de Kansspelautoriteit (Ksa).

Het dippen is een loterij waarbij de deelnemers voor meestal kleine bedragen kunnen meedingen naar een prijs. Het wordt in de regel via Facebook aangeboden in besloten groepen waarvan je eerst lid moet worden, maar dat is niet altijd het geval. De organisator kan ver weg in het buitenland zitten. De betaling geschiedt via internetbankieren of via een zogenoemd ‘tikkie’, zo let de Kansspelautoriteit (Ksa) dinsdag uit in een waarschuwing aan het Nederlandse publiek.

Volgens Ksa-bestuurslid Bernadette van Buchem lijkt het dippen aan populariteit te winnen. „Onze indruk is dat de prijzen groter en duurder worden, met als doel zoveel mogelijk consumenten te verleiden mee te spelen. Of die prijzen ook daadwerkelijk worden verloot en ook uitgereikt, is de vraag. Dit is voor ons reden nogmaals aan de bel te trekken. Deze loterijen vinden buiten ieders zicht en elke controle plaats. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.”