Nieuws/Financieel
356429694
Financieel

Dienstensector Zuid-Europa ingestort door coronacrisis

LONDEN (ANP) - De dienstensector in Spanje en Italië, met bijvoorbeeld horeca, detailhandel, luchtvaart en toerisme, is in april vrijwel tot stilstand gekomen door de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan. Daarbij werden beide Zuid-Europese landen nagenoeg volledig op slot gedaan. Ook elders in Europa is het beeld erg somber.

Volgens de Britse marktonderzoeker Markit kelderde de inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid in de dienstensector meet, in Spanje naar een stand van 7,1. In maart stond die graadmeter nog op 23, wat ook al een stevige krimp betekende. Een stand van 50 of meer wijst namelijk op groei, daaronder op krimp.

De index voor de Italiaanse dienstensector zakte in april naar een niveau van 10,8, van 17,4 in maart.

Hard getroffen

Zowel Spanje als Italië heeft wekenlang in lockdown gezeten vanwege de pandemie en de landen zijn nu langzaam de strenge beperkende maatregelen aan het versoepelen. De industrie in de Zuid-Europese landen wordt eveneens hard getroffen door de crisis, doordat veel fabrieken zijn gesloten.

In Duitsland en Frankrijk staat de dienstensector ook zwaar onder druk door de uitbraak van het coronavirus. Voor die landen werden standen gemeten van respectievelijk 15,9 en 10,4. Voor de dienstensector in de gehele eurozone tekende Markit een stand op van 12, tegen 26,4 in maart.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd