Nieuws/Financieel
357137413
Financieel

Justitie legt ook in Zwitserland beslag bij Van Lienden & co

Het OM verdenkt Sywert van Lienden (m.) van oplichting, verduisteren en witwassen.

Het OM verdenkt Sywert van Lienden (m.) van oplichting, verduisteren en witwassen.

Rotterdam - Het strafrechtelijk onderzoek naar de gevallen mondkapjeshelden Sywert van Lienden, Camille van Gestel en Bernd Damme verplaatst zich naar het buitenland. Het Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op bankrekeningen in Luxemburg en Zwitserland van het drietal en op huizen, auto’s en kunst en antiek hier in Nederland. De totale beslaglegging is inmiddels opgelopen naar 19,5 miljoen euro, laat een woordvoerder van het Funtioneel Parket weten.

Het OM verdenkt Sywert van Lienden (m.) van oplichting, verduisteren en witwassen.

Het OM verdenkt Sywert van Lienden (m.) van oplichting, verduisteren en witwassen.

In een artikel op de website van de Luxemburg Times bevestigt de lokale aanklager de beslaglegging. Voor verdere vragen verwijst justitie in dat land terug naar het Openbaar Ministerie hier.

Waar precies beslag op is gelegd wil het OM niet zeggen en weet Han Jahae, advocaat van het mondkapjestrio in het strafrechtelijk onderzoek, ook nog niet. „De stukken daarover heb ik nog niet gezien, die moeten uit het buitenland komen. Wat de auto’s betreft weet ik dat het geen heel luxe wagens zijn, volgens mij zijn het gewoon een BMW en een Tesla.”

’Niet weggesluisd’

Het verbaast Jahae dat het OM, na in april in Nederland al beslag te hebben gelegd op 11,5 miljoen euro, nu pas aan de woningen, auto’s, kunst en buitenlandse rekeningen toekomt. „Het waren geen geheime rekeningen, ze stonden in de jaarrekeningen en de belastingaangiftes, en de heren hebben niet geprobeerd om iets weg te sluizen”, zegt hij. „Het was ook al bekend dat ze eigenaar waren van de auto’s en de huizen.” Volgens de woordvoerder van het Functioneel Parket heeft het onderzoek ’de nodige tijd gekost’ en kon de beslaglegging daarom nu pas plaatsvinden.

Het beslag is het nieuwste deel in de juridische strijd om de mondkapjesmiljoenen. Die draait om de Stichting Hulptroepen Alliantie van Van Lienden, Van Gestel en Damme, die de Nederlandse zorg ’om niet’ van beschermingsmiddelen tegen corona wilde voorzien. De drie zijn inmiddels geen bestuurder meer van die stichting - Van Gestel is opgestapt, Van Lienden en Damme zijn na een andere juridische procedure uit hun functie gezet.

Dubbelspel

Zo moet in alle rust worden onderzocht of de ondernemers geen dubbelspel speelden met hun stichting, via de bv Relief Goods Alliance die wél winst maakte. Volgens het OM werden bestellingen bij de stichting gefactureerd door de bv en hebben Van Lienden, Van Gestel en Damme zo ongezien bijna 30 miljoen euro in eigen zak kunnen steken. Volgens justitie was er op die manier sprake van oplichting, verduistering en witwassen.

Het ministerie van Volksgezondheid, veruit de grootste klant van Van Lienden en co, heeft nog niet aangegeven te zijn opgelicht, benadrukt Jahae. „Wat ons betreft behoorde dat geld rechtmatig toe aan de bv, en dus kan het uitkeren van dividend aan de ondernemers geen verduistering zijn.” Zijn cliënten zien de strafzaak dus met vertrouwen tegemoet.

Wanneer het OM zijn onderzoek heeft afgerond en de strafzaak begint, kan de woordvoerder van het Functioneel Parket ook niet zeggen. „Het is een complex onderzoek en het is ook nog niet af.”