Financieel/Geld
35769535
Geld

Menzis verhoogt zorgpremie ook met €3,25 per maand

Amsterdam - Net als de kleine zorgverzekeraar DSW verhoogt Menzis de maandprijs voor de basisverzekering (natura) met €3,25 per maand. „Dankzij de inzet van reserves komt de onzekerheid door corona niet ten laste van de premiebetaler”, aldus de verzekeraar.

Wie een online basisverzekering heeft bij Menzis, gaat €2 per maand meer betalen. Een restitutiepolis wordt €3,75 duurder. Bij een restitutiepolis kun je kiezen uit elke zorgverlener. Verzekerden die kiezen voor een goedkopere naturapolis, kunnen alleen bij gecontracteerde zorgverleners terecht.

Verzekeraars moeten hun premie uiterlijk op 12 november bekendmaken. De meesten wachten tot het laatste moment. Naast van DSW (waar ook inTwente onder valt) en Menzis is op dit moment alleen de premie van PMA zorgverzekering, onderdeel van Menzis, bekendgemaakt. Daar worden de onlinepolis €2, de naturapolis €3,09, en de restitutiepolis €3,56 duurder, blijkt uit een overzicht van Zorgkiezer.

Het kabinet sprak op Prinsjesdag de verwachting uit dat de jaarpremie voor de zorgverzekering in 2022 met €31, of €2,58 per maand, zou stijgen. Daar zitten DSW en Menzis dus iets boven.

Betaalbaarheid

De betaalbaarheid van de zorg komt als gevolg van de stijgende kosten op lange termijn wel verder onder druk te staan, waarschuwt topman Dirk Jan Sloots van Menzis. Daar komen dan ook nog de vraagstukken bij over de arbeidsmarkt in de zorgsector.

„Om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden moeten er keuzes gemaakt worden in ons zorgstelsel en moet er meer focus gelegd worden op gezondheid en een gezonde leefstijl”, zegt Sloots.

„Politiek, zorgaanbieders, werkgevers, belangenverenigingen, patiëntenfederaties en zorgverzekeraars moeten hierin verantwoordelijkheid nemen.” Het is zaak dat partijen het algemene belang voor het eigen belang stellen, zodat er lastige keuzes gemaakt kunnen worden, vervolgt hij.

Sloots steekt de loftrompet over het zorgpersoneel: „De veerkracht van mensen en de wijze waarop er met de impact van corona is omgegaan, zijn indrukwekkend.”