Nieuws/Financieel
3579919
Financieel

’Apple wacht miljoenen aan claims’

Apple wacht honderden miljoenen aan schadeclaims. Het Amerikaanse hooggerechtshof vindt dat consumenten het grootste technologiebedrijf aansprakelijk mogen stellen voor de prijzen in zijn Apple Store.

De uitspraak voor de online marktplaats volgt op een strijd van jaren tussen Apple, klanten, app-bouwers en de Amerikaanse overheid.

Consumenten die zich benadeeld voelen door Apple over de prijs van apps moeten zich niet bij het techbedrijf melden, maar bij de ontwikkelaars van apps voor zijn iPhones en iPad, betoogde Apple altijd.

Dat rekent standaard 30% commissie voor apps die in de etalage mogen, de Apple Store. Het is een van de meest winstgevende onderdelen van het bedrijf.

Direct aankoop fnuikend

Consumenten, die worden gesteund door 31 Amerikaanse staten, claimen echter dat Apple te weinig concurrentie toelaat in zijn App Store en dus prijzen kunstmatig hoog houdt.

Het hooggerechtshof oordeelt echter dat Apple juridisch wel degelijk aan te spreken is op die prijzen. Die uitspraak maakt de weg vrij voor schadeclaims tegen Apple, maar ook tegen soortgelijke distributeurs of platforms met zulke apps.

Volgens zakenzender CNBC gaat het bij Apple in ieder geval om honderden miljoenen aan mogelijke claims tegen de online winkel van Apple. In 2011 voegden zich honderden consumenten samen in hun eis tot prijsverlaging.

Opmerkelijk is dat Amazon, Facebook en Google zich via juristen in de procedure aan de kant van Apple hebben geschaard.

Forse tegenvaller

De uitspraak van maandag was binnen het hooggerechtshof een nipte: vijf tegen vier stemmen voor de door rechter Brett Kavanaugh opgestelde ’opinie’ tegen Apple. Volgens hooggerechtshof-lid Elena Kagan eerder gaat het echter om een enkele kooptransactie voor consumenten - waarmee Apple aanspreekbaar zou zijn.

De uitspraak wil niet zeggen dat de claims ook worden toegewezen, het gaat erom dat ze Apple kunnen aanspreken voor vermeend te hoge tarieven in de Apple Store.

Volgens Amerikaanse juristen gaat het om een significante tegenvaller voor Apple.

Het aandeel Apple stond al onder druk door het handelsconflict en zakte in de vroege Amerikaanse handel met 6%. Het concern zal naar verwachting zijn contracten nu aanpassen.

Het Amerikaanse techbedrijf kwam eerder tot een vergelijk met chipmaker Qualcomm, het betaalt tussen $4,5 en $4,7 miljard.

Meer financieel nieuws via je mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.