Nieuws/Financieel
3584091
Financieel

Benzineprijs onder druk na aanval drones met explosieven

De prijs van Brentolie, de basis voor benzineprijzen aan de pomp, is dinsdag gestegen na aanvallen met drones op olieproductie in Saoedi-Arabië.

Brentolie werd 1,6% duurder na een gerichte aanval op een oliepijplijn in het oliekoninkrijk, nadat de prijs over het afgelopen jaar bijna 10% daalde.

Volgens de Saoedische olieminister Khalid al-Falih ging het om drones die met explosieven waren uitgerust.

De aanvallen waren gericht op twee productiestations van Saudi Aramco, ’s lands grootste leverancier van ruwe olie aan bijvoorbeeld Europese benzinestations.

Productie stilgevallen

De minister bevestigde tegen het staatspersbureau SPA dat de productie in de specifieke pijplijn is stilgelegd terwijl de pompinstallaties worden gerepareerd. Alle andere productie gaat gewoon door, aldus al-Falih.

Volgens tv-stations in de regio zou het gaan om aanvallen van Houthi-rebellen die vanuit Jemen opereren.

Dat gebeurde eerder, maar voor het eerst zijn olieleidingen getroffen. Saoedi-Arabië voert met lokale partijen een oorlog in Jemen tegen Houthi’s.

Eerder deze week werden twee tankers voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten getroffen, naar verluidt door gerichte aanvallen.

Brent kost na de aanval $71,25 per vat van omgerekend 159 liter. In de middag werd ook bekend dat OPEC-lid Iran als gevolg van Amerikaanse sancties 164.000 vaten per dag minder olie is gaan exporteren, wat Brentolie alleen maar duurder maakte.

Ook de productie van Saoedi-Arabië viel volgens deze cijfers met 45.000 vaten terug.