Nieuws/Financieel
3602137
Financieel

Overnames geven resultaten Richemont glans

Genève - De Zwitserse producent van luxegoederen Richemont heeft het afgelopen boekjaar meer winst gemaakt op een hogere omzet. Het bedrijf profiteerde onder meer van eerder overnames van YNAP en Watchfinder, die de Zwitsers eerder inlijfde om onlineverkopen aan te jagen. De winstmarges van het luxemerk kregen door die extra kosten wel een knauw.

Richemont, onder meer de eigenaar van juwelen- en horlogemaker Cartier, sloot het boekjaar dat liep tot 1 april af met een omzet van bijna 14 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim een kwart in vergelijking met een jaar eerder.

Exclusief overnames en wisselkoerseffecten zou sprake zijn van 8 procent groei. In China en Hongkong, maar ook in Noord- en Zuid-Amerika zette het bedrijf op vergelijkbare basis een dubbelcijferige omzetgroei in de boeken.

De operationele winst steeg met 5 procent tot 19, miljard euro. De winstmarge kwam uit op krap 14 procent. Dat is het laagste niveau in ruim tien jaar tijd. Naast de kosten voor overnames deed ook een eenmalige afschrijving van 118 miljoen euro onder meer vanwege het terugkopen van oude voorraden de winstgevendheid geen goed.