Nieuws/Financieel
3613236
Financieel

Google en Intel boycotten Chinese telecomgigant

Huawei raakt geïsoleerd

WASHINGTON - Google heeft de toegang van telefoonmaker Huawei tot het besturingssysteem Android beperkt. Dat bevestigt Google na berichtgeving van persbureau Reuters en het Amerikaanse medium The Verge.

Google volgt daarmee nieuwe, strengere regels van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken voor het Chinese telefoonbedrijf. Alle zaken die Google met Huawei deed zijn opgeschort, behalve als ze via het open net gaan. Alle overdrachten van hardware en software zijn stopgezet.

„Google houdt zich hiermee aan de oproep van de Amerikaanse overheid”, zegt een woordvoerder van het technologiebedrijf. Google heeft ook laten weten dat er voor Huawei-telefoons die al in gebruik zijn, niets verandert.

Huawei kan hierdoor alleen nog gebruikmaken van de meest eenvoudige versie van Android, het Android Open Source Project (AOSP). Belangrijke Google-apps en updates kunnen daardoor niet meer worden gebruikt door Huawei. Wat de impact hiervan voor mensen met een Huawei-telefoon precies is, moet nog blijken.

In de Verenigde Staten is er angst dat de Chinese overheid de netwerken van Huawei gebruikt om te spioneren. Het bedrijf ontkent dat dit mogelijk is en zegt dat alle apparatuur veilig te gebruiken is.

Chipmakers leveren tijdelijk niet

Niettemin krijgt Huawei ook minder onderdelen geleverd van Amerikaanse bedrijven. De chipmakers Intel, Qualcomm en Broadcom hebben hun medewerkers opgedragen om tijdelijk geen onderdelen meer te leveren aan Huawei.

Ook Infineon heeft zijn leveringen van chips aan Huawei opgeschort, melden Japanse media. De Duitse chipfabrikant zou het risico lopen om juridisch vervolgd te worden door de Amerikanen als het zaken doet met Huawei vanwege sancties tegen het Chinese technologiebedrijf. Infineon maakt gebruik van meerdere Amerikaanse onderdelen voor het maken van zijn chips en zou hiermee onder dezelfde regels vallen als Amerikaanse bedrijven. Infineon stelt in een reactie een deel van zijn producten te blijven leveren aan Huawei.

Ook het Nederlandse NXP, liet maandag weten dat het ’bepaalde producten niet meer kon leveren aan Huawei, omdat we aan internationale wet- en regelgeving moeten voldoen’.