Nieuws/Financieel
3613356
Financieel

Marel voor zomer naar beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het van oorsprong IJslandse Marel wil nog voor de zomer een beursnotering in Amsterdam. De bouwer van machines voor de verwerking van vis, vlees en kip deed zijn plannen maandag uit de doeken. Het bedrijf wil tot 100 miljoen aandelen in de markt zetten. Dat komt neer op circa 15 procent van het uitgegeven aandelenkapitaal. Marel wordt momenteel gewaardeerd op omgerekend 2,3 miljard euro.

Topman Árni Oddur Thórdarson had eerder al de Amsterdamse beursambitie van het bedrijf wereldkundig gemaakt. Door twee recente overnames is Nederland de belangrijkste markt voor Marel. Zo kocht de onderneming een pluimveeonderdeel van Stork in 2008. Verder lijfden de IJslanders vleesverwerker MPS in 2016 in. Circa een derde van het personeel van het bedrijf is werkzaam in Nederland. Marel heeft onder meer vestigingen in Boxmeer en Lichtenvoorde.

De aanwezigheid in Nederland is één van de redenen voor Marel om voor Amsterdam te kiezen. Thórdarson gaf aan dat ook de beurzen van Kopenhagen en Londen in beeld waren. Het gegeven dat Marel rekent in euro’s was volgens de topman mede bepalend voor de keuze voor een notering aan het Damrak.

Marel is al meer dan twintig jaar genoteerd aan de beurs van Reykjavik. Met de notering in Amsterdam wil Marel onder meer zijn bekendheid vergroten. Ook wil het bedrijf zijn kapitaalstructuur versterken. Geld dat de beursgang oplevert wordt mogelijk gebruikt voor overnames. Verder blijft Marel zich richten op onderzoek en ontwikkeling. Het bedrijf steekt jaarlijks 6 procent van zijn omzet in innovatie.

Marel sprak eerder de ambitie uit om in de periode 2017-2026 jaarlijks 12 procent omzetgroei te realiseren, geholpen door overnames. Marel was in 2018 goed voor een omzet van 1,2 miljard euro. De winst van het bedrijf moet daarbij sneller groeien dan de omzet. Marel keert aandeelhouders jaarlijks 20 tot 40 procent van de nettowinst uit aan aandeelhouders via dividend en aandeleninkoop.