Nieuws/Financieel
3619205
Financieel

Damrak: winst dankzij pauze handelsoorlog

BNR heeft een AMMA Award in de categorie Media-Innovatie voor BNR Smart Radio gewonnen. Om dit te vieren luidde Menno Maat de gong.

BNR heeft een AMMA Award in de categorie Media-Innovatie voor BNR Smart Radio gewonnen. Om dit te vieren luidde Menno Maat de gong.

Beleggers op het Damrak behielden dinsdag een kleine winst. Washington gaf hoop met een beperking van de ban op Huawei-producten, terwijl premier May zicht op een tweede Brexit-referendum bood. ArcelorMittal werd dagwinnaar, Ahold Delhaize verloor stevig.

BNR heeft een AMMA Award in de categorie Media-Innovatie voor BNR Smart Radio gewonnen. Om dit te vieren luidde Menno Maat de gong.

BNR heeft een AMMA Award in de categorie Media-Innovatie voor BNR Smart Radio gewonnen. Om dit te vieren luidde Menno Maat de gong.

De AEX sloot daarop 0,3% hoger op 553,14 punten. De AMX eindigde 0,6% in de plus bij 760,51 punten.

Goed gemoed bleef ook in Europa behouden: de Duitse DAX behield 0,9% winst, de CAC-40 en Britse FTSE klommen 0,5% respectievelijk 0,1%.

Wall Street koerste met winst, de Dow steeg 0,6%.

Dat de VS de restricties tegen producten van Huawei met 90 dagen heeft uitgesteld, zorgde voor enige opluchting in de tarievenoorlog.

Die heeft volgens Bloomberg nu $600 miljard aan schade berokkend. De Oeso meldde dit jaar nog 3,2% groei van de wereldeconomie te zien, tegen 3,3% aan verwachting eerder.

Brentolie verloor 0,4% waarde en bleef net onder $72 per vat. De Amerikaanse dollar bleef sterk; de euro zakte tegen de green back naar $1,1149.

Alle ogen gingen om 17 uur naar de speech van premier May. Zij bood haar parlementsleden in een breder plan de optie aan om een tweede Brexit-referendum te houden.

Het Britse pond steeg met 0,5% tegen de dollar. door voor het eerst sinds januari onder de $1,27.

"Tegen de dollar blijft de euro laag"

Opvallend is de stijging van de dollar. Bart Hordijk, valutaexepert bij Monex Europe: „Er zit nog meer dollarsterkte aan te komen. De handelsoorlog lijkt verder te escaleren nu China zegt te gaan reageren op de ban op Huawei. Handelsbesprekingen lijken weer verder weg. Bij zulke risico’s profiteert de dollar meer dan andere munten.”

Aegon gewild

Staalmaker ArcelorMittal behield met 3,6% winst de leiding tot 17.30 uur. Het profiteerde van de verminderde handelsspanning en concurrent British Steel zou volgens Reuters op omvallen staan.

Bij de Nederlandse hoofdfondsen eindigde biotechnologiebedrijf Galapagos met 2,9% toename daarachter.

Aegon kreeg een koopadvies van ING, bij een koersdoel van €5,50. Het aandeel ging ex-dividend.

Betalingsverwerker Adyen dat zijn aandeelhouders bijpraatte over afgelopen jaar won 2,6%.

Chipmachinefabrikant ASML steeg bij de slotbel 1,4% en pakte daarmee iets terug van het stevige verlies op maandag.

Uitzender Randstad bleef marktconform ondanks de adviesverhoging van RBC, met een koersdoel van €52 naar €58.

Royal Dutch Shell behield 0,3% winst. Het erkende geen winstbelasting te hebben afgedragen in Nederland.

Ahold Delhaize bleef ook bij het slot onderin ver achter met een min van 1,8%.

Bij de verliezers vielen defensieve aandelen zoals Unibail Rodamco (-0,1%) naast DSM (-0,6%) en Philips (-0,4%) op.

Telecombedrijf KPN (+0,2%) zag een eerder opgelegde boete van €2 miljoen voor zijn glasvezelcapaciteiten geschrapt worden.

Bij de middelgrote fondsen stond AMG met een winst van 2,6% bovenin achter vastgoedfonds WDP (+3,1%). De metalenleverancier gaat een nieuwe fabriek in Ohio bouwen voor vanadium.

WDP steeg bij de slotbel met 3,7%. Morgan Stanley volgt het vastgoedbedrijf voor het eerst, met een overweight-advies en een koersdoel van €175.

Basic-Fit raakte in de kelder van de AMX 3,4% waarde kwijt.

Curetis won op de lokale markt 3,2%, op het bericht dat het biotechnologiebedrijf aanvullende financiering krijgt.

Porceleyne Fles (+2%) verantwoordde zich vandaag tegenover aandeehouders.

Fastned bevestigde zijn beursnotering per 14 juni aan Euronext Amsterdam door te zetten.

Wil je dagelijks of wekelijks onze nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan hier aan.