Nieuws/Financieel
3619676
Financieel

Veel belangstelling voor Nederlandse groene lening

Amsterdam - De Nederlandse staat heeft bijna €6 miljard opgehaald met de eerste veiling van groene obligaties. Er was veel belangstelling onder beleggers, zij tekenden voor €21 miljard op de lening in.

Het gebeurt vaker dat de vraag het aanbod overstijgt bij de veiling van staatsobligaties. De overheid geeft steeds minder leningen uit, terwijl die wel heel gewild zijn onder beleggers. Nederland heeft de felbegeerde AAA-status, waardoor leningen als veilig worden gezien door beleggers.

Bijna de helft van de obligaties is gekocht door wat het Agentschap, dat de veiling organiseert, ’real money’ investeerders noemt. Dat zijn bijvoorbeeld banken, verzekeraars of vermogensbeheerders die de obligatie voor langere tijd aanhouden. Bijna 30% van de obligaties komt terecht bij groene beleggers.

ABP, het pensioenfonds voor ambtenaren, maakte bekend €171 miljoen in de groene lening te hebben gelegd. Eerder stak ABP ook al geld in duurzame leningen van Frankrijk, België en Ierland. PGGM belegde voor het pensioenfonds Zorg en Welzijn €82,5 miljoen in deze obligatie.

Het is voor het eerst dat de Nederlandse overheid zo’n groene obligatie uitgeeft. Vooraf gaf de staat aan €4 tot €6 miljard op te willen halen. Later wordt de lening nog heropend, om in totaal minstens €10 miljard op te halen.

De leningen hebben een looptijd van 20 jaar en een couponrente van 0,5%. Het geld dat met de groene obligatie wordt opgehaald, wordt gebruikt voor duurzame projecten zoals dijken en duurzame energie.

Niet alleen overheden geven groene obligaties uit, ook steeds meer bedrijven duiken op de duurzame financiering. Vannochtend maakte TenneT bekend voor €1,25 miljard aan groene financiering op te hebben gehaald. Het bedrijf heeft al €8 miljard aan groene obligaties uitstaan, en daarmee is het naar eigen zeggen de grootste in Nederland op dit vlak.