Nieuws/Financieel
3620720
Financieel

’Tesla bij slecht weer nog maar $10 waard’

Als Tesla zijn productieproblemen en sores met topman Elon Musk niet doorstaat, resteert voor de bouwer van batterijauto’s niet meer waarde dan $10 per aandeel.

Dat slechtweerscenario becijfert de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley dinsdag volgens een onderzoek naar autoproducent Tesla.

Direct daarop zakte het aandeel met nog eens 3% tot net onder $200 per aandeel in de grijze voorbeurshandel die vanmiddag om 15.30 uur begint.

Maandag kreeg het ook al een tik van zakenbank Wedbush Securities, dat een ’code rood’ voor Tesla heeft afgegeven.

Zakenbanken maken meerdere scenario’s voor hun klanten. Voor Tesla lijkt dit rapport een forse tegenvaller: het slechtste scenario voor het bedrijf van Elon Musk eindigde eerder op $97 per aandeel. De markt voor zijn auto’s zou, volgens dat scenario, verzadigd zijn.

„Het gebrek aan vraag is de kern van het probleem”, aldus zijn analist Adam Jonas. „Tesla is te groot gegroeid, afgezet tegen de vraag op korte termijn, wat een grote druk op de onderliggende waarde zet.”

In zijn standaard scenario, dat naast het slechtweerscenario verschijnt, houdt Jonas overigens $230 als koersmogelijkheid aan.