Nieuws/Financieel
3622004
Financieel

Beleggingsfondsen vinden weg naar boven

Amsterdam - Nederlandse beleggingsinstellingen hebben in het eerste kwartaal hun vermogen zien aandikken dankzij stevige koerswinsten op de financiële markten. In het laatste kwartaal van 2018 was nog sprake van het grootste beleggingsverlies ooit. Dat meldde De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag op basis van eigen cijfers.

Het totaal vermogen van beleggingsinstellingen steeg in de eerste drie maanden van dit jaar tot 906 miljard euro. Een kwartaal eerder stond dat nog op 857 miljard euro, een daling van 56 miljard euro. Het merendeel van de waardestijging van het afgelopen kwartaal komt van de aandelenfondsen. Maar ook obligatie-, hypotheek- en durfkapitaalfondsen namen fors in waarde toe, aldus de centrale bank.

Mede door de afnemende handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten gingen de beurskoersen wereldwijd in de eerste drie maanden van dit jaar omhoog. Zo steeg de AEX-index op de beurs in Amsterdam ruim 12 procent. In New York noteerde de brede S&P 500 een winst van 15 procent.