Nieuws/Financieel
3625968
Financieel

Plussen op Wall Street

New York - De aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag halverwege de sessie op winst, na de flinke minnen een dag eerder. De ontwikkelingen rond Huawei blijven de gemoederen bezighouden. De VS kondigden aan restricties tegen de Chinese telecomgigant met negentig dagen uit te stellen. Dat zorgde voor opluchting onder techfondsen.

De leidende Dow Jones-index stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,6 procent hoger op 25.844 punten. De brede S&P 500 steeg 0,9 procent tot 2864 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 1,1 procent tot 7787 punten.

De VS hadden Huawei eerder op een zwarte lijst gezet wegens spionageverdenkingen, waarna onder andere Google en chipbedrijven lieten weten hun leveringen aan het bedrijf te staken. Door het uitstel, zodat contractuele verplichtingen kunnen worden nagekomen, gingen chipfondsen als Intel, Qualcomm en Broadcom tot 2,1 procent vooruit. Ook Google-moeder Alphabet (plus 1 procent) stond op winst.

Spanningen

De stappen tegen Huawei kwamen op een moment van toenemende spanningen tussen de VS en China. Onderhandelingen over een handelsdeal lijken te zijn vastgelopen en beide grootmachten bestoken elkaar met nieuwe importheffingen. Die handelsvete heeft een drukkend effect op de wereldeconomie, waarschuwt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Ook bedrijfsresultaten zorgden voor enige reuring. Klusketen Home Depot won 0,3 procent na cijfers. Winkelketen JC Penney leverde 7 procent in nadat het een groter dan verwacht verlies in de boeken zette. Verfreus PPG Industries (plus 1,3 procent) werd beloond na een strategie-update.

Tesla

Tesla (min 0,3 procent) maakte een eerder stevig verlies bijna helemaal goed. Volgens kenners van Morgan Stanley staat de automaker voor een gigantische koersval op het moment dat niet aan productiedoelen wordt voldaan en de kwestie rond de twitterberichten van topman Elon Musk niet tot een goed einde wordt gebracht.

De euro was 1,1162 dollar waard, tegen 1,1159 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent in prijs tot 63,03 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent meer op 72,04 dollar per vat.