Nieuws/Financieel
3628463
Financieel

Icoon British Steel in surseance

British Steel heeft surseance van betaling aangevraagd. Woensdag gaf het Britse hooggerechtshof de Britse staalproducent, na Tata Steel de grootste in het Verenigd Koninkrijk, uitstel van betaling.

Accountants- en adviesbureau EY is daarbij aangesteld als curator van wat ooit een nationaal icoon was, nadat British Steel niet meer aan zijn verplichtingen kon voldoen.

In Scunthorpe in Noord-Engeland heeft het staalbedrijf twee grote ovens. Het in staal voor treinrails gespecialiseerde concern blijft klanten wel leveren wat ze hebben besteld, verzekert de bewindvoerder van het bedrijf dat vorig jaar 2,8 miljoen staal walste.

"Personeel is betaald en zal in dienst blijven"

„Personeel is betaald en zal in dienst blijven”, aldus het concern.

Gesprekken met de Britse overheid voor een kapitaalinjectie van 30 miljoen pond hebben tot niets geleid, bevestigde British Steel.

Zijn staal kon lang de concurrentie met Aziaten aan en zit ook in The Shard, een van de beeldbepalers in de skyline van de City in Londen.

Vorige week raakte British Steel direct in betalingsproblemen. Het verwees naar de zorgen over Brexit bij klanten als een grote oorzaak voor het faillissement in een markt met overschotten aan staal. Door de Brexit zou de uitval van orders 25% groot zijn geworden.

Ook de langdurig hoge energie- en arbeidskosten deden het concern naar eigen zeggen de das om.

Met de ingreep van de Britse rechter staan vijfduizend banen bij het bedrijf op de tocht. Vakbonden waarschuwden voor de effecten van de aangevraagde surseance voor nog eens 20.000 mensen bij toeleveranciers. Dat zou ook gevolgen krijgen in Nederland.

Britse vakbonden riepen direct op tot nationalisatie van het bedrijf. De Britse minister van Economische Zaken Greg Clark weigert. Hij stelt dat het hem „is geadviseerd dat het onwettig is een garantie voor leningen of een lening zelf te verstrekken.”

Herstart

British Steel werd in 2016 door investeerder Greybull voor 1 pond overgenomen van het Indiase Tata Steel. Dat wilde af van de verlieslatende staalmaker. Aanvankelijk leek British Steel een doorstart te kunnen maken.

Het bedrijf met veel uitstoot van steenkoolverhitting en staalproductie kreeg eerder 120 miljoen pond aan leningen van de Britse overheid om bij Europese richtlijnen voor minder uitstoot aanpassingen te kunnen doorvoeren.

Dat bedrag bleek ook voor de verplichte handel van emissierechten te gering. Volgens critici reageerde British Steel veel te traag.