Nieuws/Financieel
3632595
Financieel

Handelsspanningen trekken Wall Street omlaag

New York - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag met verliezen de handel uitgegaan. Beleggers reageerden op het oplopen van de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. De Amerikanen zouden van plan zijn om meerdere Chinese beveiligingsbedrijven op de zwarte lijst te zetten. Eerder beloofde de VS al Huawei in de ban te doen.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent lager op 25.776,61 punten. De brede S&P 500 verloor 0,3 procent tot 2856,27 punten en techgraadmeter Nasdaq speelde 0,5 procent kwijt tot 7750,84 punten.

Qualcomm was een grote verliezer, met een min van bijna 11 procent. Volgens een Amerikaanse rechter heeft de chipmaker misbruik gemaakt van zijn marktmacht bij onderhandelingen over licenties in een zaak die was aangespannen door toezichthouder FTC. Qualcomm wordt nu zeven jaar onder toezicht geplaatst.

Lowe's

Verder zorgden bedrijfscijfers voor reuring. Doe-het-zelfketen Lowe's (min 11,8 procent) kwam met een winstwaarschuwing op de proppen. Ook warenhuisketen Nordstrom (min 9,3 procent) zakte flink na teleurstellende cijfers en eveneens een winstalarm. Winkelbedrijf Target maakte juist een koerssprong van bijna 8 procent dankzij beter dan verwachte resultaten.

Er was ook nog overnamenieuws. Nascar Holdings, het bedrijf achter de Nascar-autoraces, heeft circuitbeheerder International Speedway ingelijfd voor 2 miljard dollar. Die laatste ging daardoor op de beurs ruim 2 procent omhoog.

Olieprijzen omlaag

Daarnaast gingen de olieprijzen duidelijk omlaag na nieuwe cijfers over de olievoorraden. Ook energiegerelateerde aandelen stonden hierdoor onder druk. Oliereuzen Chevron en ExxonMobil zakten tot bijna 1 procent. Een vat Amerikaanse olie werd 2,9 procent goedkoper op 61,29 dollar. Brentolie daalde 2 procent in prijs tot 70,77 dollar per vat.

Er werden ook nog notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve gepubliceerd, maar die zorgden voor weinig opschudding. De euro was 1,1154 dollar waard, tegen 1,1159 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag.