Nieuws/Financieel
3663840
Financieel

ArcelorMittal schroeft productie verder terug

Amsterdam - ArcelorMittal gaat zijn staalproductie in Europa verder verlagen. De staalgigant geeft daarvoor een zwakke vraag naar staal als reden op. Bovendien is er veel import van staal van buiten het continent, waar de Europese Unie volgens het bedrijf te weinig tegen optreedt.

Die invoer nam toe als gevolg van de staalheffingen van de Verenigde Staten, waardoor dat land minder staal importeert en staalmakers uit met name Azië met voorraden blijven zitten. Dat staal komt dan naar de Europese markt.

Fabrieken van ArcelorMittal in het Franse Duinkerke en het Duitse Eisenhüttenstadt gaan per direct minder staal maken. In het vierde kwartaal zal ook in een fabriek in Bremen minder produceren als een geplande reparatie van een hoogoven wordt verlengd. Ook bij een fabriek in het Spaanse Asturië wordt eind dit jaar een hoogoven gerepareerd. Die fabriek gaat nu langer dicht dan eerder gepland.

Tweede verlaging

Het is voor ArcelorMittal al de tweede keer deze maand dat de staalproductie naar beneden wordt geschroefd. Begin mei kondigde het bedrijf al aan een fabriek in het Poolse Krakau tijdelijk stil te leggen. Toen verlaagde de onderneming ook de productie in Asturië al. Volgens ArcelorMittal zijn de ingrepen tijdelijk. Die worden weer teruggedraaid als de markt aantrekt.

Het aan de beurs in Amsterdam genoteerde bedrijf kwam tevens met zijn eerste Climate Action-rapport. Daarin lichtte ArcelorMittal de ambities voor het terugbrengen van zijn wereldwijde CO2-uitstoot toe. Het bedrijf wil in 2050 CO2-neutraal zijn in Europa. In 2020 zal er daarnaast een nieuwe doelstelling voor 2030 worden aangekondigd. Die vervangt dan de huidige doelstelling om de CO2-voetafdruk in 2020 met 8 procent verminderd te hebben ten opzichte van 2007.