Nieuws/Financieel
3664252
Financieel

ASR wil De Graaf-De Swart in bestuur benoemen

Utrecht - ASR haalt een nieuwe bestuurder op bij Aegon. De Utrechtse verzekeraar wil Ingrid de Graaf, voormalig topvrouw van het jaar, benoemen als derde bestuurder.

De Graaf komt over van Aegon waar ze sinds 2017 voorzitter particulier was. Eerder werkte ze voor Delta Lloyd en ABN AMRO verzekeringen. Eind 2017 werd De Graaf gekozen tot Topvrouw van het jaar. Met die titel heeft ze in 2018 het podium gepakt voor financiële zelfredzaamheid van vrouwen.

Ze zal samen met topman Jos Baeten en financieel directeur Chris Figee bij ASR de raad van bestuur vormen. Begin dit jaar vertrokken twee bestuurders bij ASR. De verzekeraar wilde het bestuur hervormen van vier naar drie leden en zocht daarbij een nieuwe ervaren bestuurder. Daarbij werd specifiek gezocht naar een vrouw. Die vond ASR bij Aegon.

’Aanwinst’

Volgens president-commissaris Kick van der Pol heeft De Graaf ’een diepgaande ervaring en kennis van de Nederlandse verzekeringsmarkt en een duidelijke visie op de ontwikkelingen in de markt en de rol van ASR als maatschappelijk betrokken verzekeraar’. Volgens Van der Pol vormt De Graaf met de twee andere bestuurders een sterk team. ASR-ceo Jos Baeten noemt De Graaf in een verklaring ’een aanwinst’ en ’een van de beste bestuurders van Nederland in de verzekeringsbranche’.

Geen bonus, wel aandelen

De Graaf zal net als de ceo en cfo geen bonussen ontvangen bij ASR. Die werden in een nieuw beloningsbeleid voor de ASR-top bij de aandeelhoudersvergadering van 21 mei definitief bij het grofvuil gezet. Aegon houdt nog wel vast aan beloningen via variabele beloningen.

De nieuwe bestuurder van ASR zal volgens dat nieuwe beloningsbeleid ook stapsgewijs verplicht een aandelenbelang bij ASR van 50% van het eigen basissalaris gaan opbouwen.

Aandeelhouders

In het derde kwartaal van dit jaar wordt een bijzondere aandeelhoudersvergadering gehouden waarin aandeelhouders worden geïnformeerd. Daarna kan de raad van commissarissen tot benoeming overgaan. Mogelijk wordt in die bava ook een claimemissie behandeld om de aankoop van Vivat te financieren als ASR die slag met onder meer NN en Aegon wint.