Nieuws/Financieel
367317051
Financieel

Beurzen VS lager het weekend in

De Amerikaanse beurzen zijn met verlies aan het weekend begonnen. Vrijdag gingen opnieuw techfondsen in de verkoop door zorgen over mogelijk te ver doorgeschoten waarderingen van deze bedrijven. Daar kwam een nieuwe stap in het Chinees-Amerikaanse conflict rond de apps TikTok en WeChat bovenop.

De Dow Jones-index sloot 0,9% lager. Techbeurs Nasdaq daalde 1,1%. De breed samengestelde S&P 500-index zakte ook 1,1%.

Het Amerikaanse ministerie van Handel kondigde aan dat de filmpjesapp TikTok en chatapp WeChat, beide eigendom van Chinese bedrijven, vanaf komende week niet meer in Amerikaanse appstores mogen worden aangeboden. TikTok krijgt wel tot 12 november de tijd om zijn Amerikaanse tak te verkopen. Softwareconcern Oracle (-0,7%) en supermarktgigant Walmart (-1%) zouden werken aan een deal met de Chinese TikTok-moeder ByteDance.

Bij de techfondsen liet Apple 3,2% liggen. Google-moeder Alphabet ging 2,4% omlaag.

Speelgoedmaker Lego maakte bekend nog altijd geen advertentieruimte in te kopen op Facebook (-0,9%). Het socialemediabedrijf zou nog altijd te weinig doen tegen racisme en haatdragende berichten op de platformen.

Bedrijven in de reissector stonden ook in het rood, nu oplopende besmettingsaantallen in onder andere West-Europa de vrees voor hernieuwde reisverboden aanwakkeren. Delta Air Lines en American Airlines verloren respectievelijk 3,3% en 3,2%, terwijl boekingssite Booking Holdings 3,1% inleverde.