Nieuws/Financieel
3681827
Financieel

'Glijvlucht Nederlandse industrie gestopt'

Zoetermeer - De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in mei vrijwel stabiel gebleven ten opzichte van een maand eerder. Volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (NEVI) is dat een licht positief signaal omdat hiermee de "glijvlucht" naar beneden van afgelopen maanden voorlopig gestopt is.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, kwam in mei uit op een stand van 52,2. Hiermee is de daling die de index sinds begin van het jaar inzette, gestopt. In april lag de zogenoemde PMI-graadmeter op het niveau van 52. Een cijfer boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

Het is nog te vroeg om te spreken van een trendbreuk, aldus professor Bart Vos in een commentaar op de cijfers. Hij is NEVI hoogleraar Inkoopmanagement aan de Universiteit van Tilburg. Zo zijn producenten niet bepaald optimistisch over de toekomst. Slechts 36 procent van bedrijven ondervraagd door NEVI gaat uit van een stijging van de productie komend jaar. Dat is het laagste niveau sinds 2013.