Nieuws/Financieel
3683266
Financieel

EasyJet bezorgd om beleid transferpassagiers

Schiphol - Ook budgetvlieger easyJet maakt zich zorgen om de positie van transferpassagiers in het nieuwe luchtvaartbeleid. De budgetvlieger stelt dat deze groep reizigers op Schiphol voor een onevenredig klein deel van de welvaart in Nederland zorgt en wil dat het kabinet daar rekening mee houdt. Transferpassagiers vallen niet onder de vliegtaks die het kabinet in 2021 wil invoeren.

Eerder zei de Ierse branchegenoot Ryanair al ongeveer hetzelfde. Die noemde de beslissing om transferpassagiers in de vliegbelasting niet mee te nemen verkapte staatssteun aan KLM. De grootste Nederlandse luchtvaartmaatschappij vervoert relatief meer overstappers dan budgetvliegers zoals Ryanair of easyJet.

EasyJet pleit voor een vliegbelasting die niet zoals de voorgestelde vliegtaks per ticket geldt, maar per vliegbeweging. De budgetvlieger vindt dat daarmee ''efficiënter vliegen een beloning krijgt en de lasten tussen alle gebruikers van Schiphol eerlijk verdeeld worden''. De overstappers zouden volgens onderzoek in opdracht van easyJet maar 10 procent bijdragen aan de welvaart van Schiphol, terwijl ze goed zijn voor bijna 40 procent van alle vliegbewegingen.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd