Nieuws/Financieel
3685650
Financieel

'Kartelonderzoek FTC naar Facebook'

Washington - De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) gaat een kartelonderzoek beginnen naar internetconcern Facebook. Dat laten ingewijden rond de zaak weten. Eerder hadden bronnen al gemeld dat het Amerikaanse ministerie van Justitie een mededingingsonderzoek is begonnen naar Google.

De stappen van de toezichthouders volgen op een deal die justitie en de FTC zouden hebben gesloten. Daarbij gaat justitie Google onder de loep nemen, terwijl de FTC Facebook en Amazon voor haar rekening neemt. Er zou door de Amerikaanse autoriteiten worden bekeken of de internetgiganten zich schuldig maken aan concurrentievervalsing door hun dominante marktposities.

Verder werd bekend dat justitie in de Verenigde Staten ook een onderzoek zou kunnen openen naar Apple. Volgens ingewijden tegen persbureau Reuters heeft justitie daar de bevoegdheid voor gekregen.

Op Wall Street reageerden beleggers geschrokken op de berichten. Het aandeel van Google-moederconcern Alphabet verloor in de tussentijdse handel 7 procent, Facebook daalde 8,6 procent en Amazon ging ruim 5 procent onderuit. Apple, dat maandag een jaarlijks congres voor ontwikkelaars geeft, zakte 2,2 procent.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd