Nieuws/Financieel
368623453
Financieel

Meelwormenkweker Protifarm in Franse handen

Een burger van meelwormen uit het laboratorium van Protifarm.

Een burger van meelwormen uit het laboratorium van Protifarm.

Ermelo - Larvenboerderij Protifarm komt in Franse handen. Wereldleider Ÿnsect heeft het Ermelose kweekbedrijf van larven waar onder meer hamburgers en sportvoeding van gemaakt worden, overgenomen.

Een burger van meelwormen uit het laboratorium van Protifarm.

Een burger van meelwormen uit het laboratorium van Protifarm.

De meelwormenkweker uit het Veluwse Ermelo werd in 2015 opgericht en is jaarlijks goed voor meer dan 1000 ton voedingsingrediënten. Het bedrijf heeft afgelopen jaren fors geïnvesteerd en kan de productie uitbreiden naar 20.000 ton.

De overname door Ÿnsect die al wereldleider op het vlak van natuurlijke eiwitten afkomstig van insecten, betekent een versnelling van de internationale expansie van de Franse fabrikant. De Fransen leggen zich nu vooral neer op dierlijke eiwitten uit insecten, maar met Protifarm bedienen ze ook de markt voor menselijke voeding uit de buffalo meelwormen.

Eiwitrijke voeding en voedingssupplementen uit meelwormen worden steeds vaker toegepast vanwege het lage cholesterolgehalte, de goede werking voor de spijsvertering en milieuvriendelijke manier van produceren.

Buffalo meelwormen zijn eiwitrijk.

Buffalo meelwormen zijn eiwitrijk.

„De consolidatie van Protifarm als leider op het gebied van voedingsingrediënten afkomstig van insecten, samen met de marktleider op het gebied van insecten als ingrediënt voor diervoer zorgt voor een schaalvergroting die globaal aan de vraag kan voldoen”, zegt Tom Mohrmann, ceo van Protifarm. „De evolutie naar meer duurzame en gezonde voedingsingrediënten zit nog maar in een beginstadium en de vraag naar producten gaat de komende jaren hard groeien.”

Voor Ÿnsect snijdt het mes aan twee kanten. De Fransen verbreden zich met Protifarm niet alleen tot de menselijke markt. Zij zetten met het bedrijf uit Ermelo ook een stap op Nederlandse bodem en hopen zo te kunnen profiteren van de uitgebreide agrarische sector en kennis in Nederland.

Shakes van meelwormen

Shakes van meelwormen

Met Protifarm haalt Ÿnsect direct 37 patenten binnen die de Veluwse larvenboerderij bezit, waarmee de Fransen in totaal op driehonderd patenten komen. De vijftig personeelsleden en het management blijven in dienst.

De twee bedrijven hebben geen overnamesom bekend gemaakt. De investeerders van Protifarm, waaronder hoofdinvesteerder Marvesa worden aandeelhouder van Ÿnsect.