Nieuws/Financieel
3687057
Financieel

Shell: $125 miljard terug naar beleggers

Den Haag - Shell ligt goed op koers voor het behalen van zijn doelstellingen in 2020 en heeft daarmee financiële ruimte voor zichzelf geschapen. Het concern wil daarom de komende tijd meer geld vrijmaken voor investeringen in onder meer hernieuwbare energieprojecten en zijn aandeelhouders rijkelijk belonen.

Shell wil in de periode 2021 tot 2025 in totaal 30 miljard tot 32 miljard dollar per jaar investeren. Hiervan wil het energiebedrijf zo’n 2 tot 3 miljard per jaar dollar uitgeven aan hernieuwbare energieprojecten. Ook blijft er meer geld over voor aandeelhouders. Zij krijgen in die periode naar verwachting zo’n 125 miljard dollar terug via aandeleninkoopprogramma’s en dividenden.

„Wij hebben onze onderneming omgevormd met een focus op waarde en hebben laten zien dat wij een goede reputatie hebben in het waarmaken van onze ambitieuze beloftes”, stelde topman Ben van Beurden in een verklaring. „Het succes van onze strategie en de kracht van wat wij vandaag leveren, geeft ons vertrouwen in de toekomst”, aldus Van Beurden, die Shell sinds 2014 leidt.

Strategie-update

De gas- en oliereus kwam in een strategie-update ook met een nieuwe indeling van zijn strategische pijlers. Zo wil Shell zijn gas- en oliewinning waar mogelijk aanpassen op de klimaatgebonden veranderingen op de energiemarkten.

Topman Van Beurden benadrukt dat Shell met deze toekomstgerichte strategie „extreem goed gepositioneerd” is voor de overgang naar een klimaatneutraal energiesysteem. Hij ziet vooral „enorm veel potentieel” in de markt voor het opwekken van elektriciteit. Shell gaf eerder bijvoorbeeld aan energiebedrijf Eneco te willen kopen, samen met pensioenbelegger PGGM.