Nieuws/Financieel
370448746
Financieel

Wall Street begint lager aan cijferseizoen

De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag met verlies gesloten. Bij de start van het kwartaalcijferseizoen nemen beleggers daarmee gas terug na de fraaie koerswinsten op maandag.

De Dow Jones-index eindigde 0,6% lager. Technologiebeurs Nasdaq daalde 0,1%. De breed samengestelde S&P 500-index zakte 0,6%.

Beleggers kregen diverse kwartaalcijfers voorgeschoteld. JPMorgan Chase (-1,7%) heeft in het derde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. Met name de opleving van de aandelenmarkten en de daarbij horende groei in de handel hielp de bank.

Ook bij Citigroup (-4,9%) zorgde de handel in aandelen en obligaties voor een lichtpunt, maar met name bij de consumententak had die bank het moeilijk. Het beheerd vermogen bij BlackRock (+3,8%) piekte in het voorbije kwartaal op $7800 miljard.

Luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines (-2,6%) en medisch concern Johnson & Johnson (-2,3%) gaven eveneens een kijkje in de boeken. Dat laatste bedrijf is tevens op een tegenslag gestuit bij de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid-19. De ontwikkeling daarvan is tijdelijk stilgelegd. Het farmaciebedrijf, waartoe ook het Nederlandse Janssen behoort, maakte bekend dat een proefpersoon onverwacht ziek is geworden.

Farmaceut Eli Lilly (-2,9%) kreeg eveneens een tegenvaller te verwerken bij onderzoek naar een behandeling van Covid-19 met antistoffen. Klinisch onderzoek naar de therapie werd opgeschort wegens zorgen om de veiligheid.

Ook was er aandacht voor bioscopenconcern AMC Entertainment (-13%). Dat heeft aangegeven dat er momenteel zoveel geld uit het bedrijf stroomt, dat AMC eind dit jaar waarschijnlijk door zijn cashvoorraad heen is.

Apple presenteerde de eerste iPhone-modellen die geschikt zijn voor het 5G-netwerk. Het techfonds daalde 2,7% na maandag met ruim 6% te zijn gestegen.

Webwinkelreus Amazon (+0,02%) stond in de schijnwerpers in verband met de start van koopjesfestijn Prime Day. Verder gaat Disney (+3,2%) gaat meer inzetten op de videostreamingdiensten van het entertainmentconcern. Begin december volgt nog een beleggersdag waarbij de nieuwe strategie duidelijker uit de doeken wordt gedaan.

Beleggers houden ook weer de onderhandelingen over het Amerikaanse coronasteunpakket in de gaten. Daarnaast is het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met nieuwe ramingen voor de wereldeconomie gekomen. Door de vele overheidssteun en versoepeling van lockdownmaatregelen is het beeld mondiaal iets minder somber dan begin van de zomer nog werd voorspeld.