Nieuws/Financieel
372342692
Financieel

Turkije verhoogt belastingen op geïmporteerde auto’s

Istanbul - Turkije heeft de belastingen op de meeste geïmporteerde auto’s verhoogd. Deze stap is bedoeld om de negatieve impact van de coronacrisis op de buitenlandse handel te verzachten. Het presidentieel decreet werd op zondag in de Staatscourant gepubliceerd.

Voor de meeste auto’s met een cilinderinhoud van 1600 kubieke centimeter, het gros van de auto’s die Turkije importeert, werd de speciale verbruiksbelasting verhoogd van 60 naar 80 procent. Voor elektrische auto’s met een capaciteit van meer dan 2000 kubieke centimeter werd het tarief verhoogd van 100 naar 130 procent. Voor auto’s uit het hoogste segment wordt het tarief verhoogd van 160 naar 220 procent.

De stijgingen zijn niet van toepassing op lokaal geproduceerde auto’s. De vraag is of binnenlandse producenten kunnen profiteren. Zij zijn namelijk voor een groot deel afhankelijk van ingevoerde goederen.

De maatregelen volgen op een reeks belastingverhogingen die Turkije sinds het begin van de pandemie heeft aangekondigd om de import te ontmoedigen en tegelijkertijd de binnenlandse industrie te steunen. Door de crisis worden de belangrijkste uitvoerbestemmingen van Turkije, zoals de Europese Unie geraakt. Verder kampt het land met een terugval in toerisme en daarmee met inkomsten voor de overheid.