Nieuws/Financieel
373360704
Financieel

OPEC+ eens over beperking olieproductie

Londen - Oliekartel OPEC, Rusland en andere olieproducerende landen zijn het zondagavond alsnog eens geworden over beperking van de productie met 9,7 miljoen vaten per dag voor de maanden mei en juni. Dat is ongeveer 10 procent van de hoeveelheid die wereldwijd dagelijks wordt opgepompt.

Onderhandelaars binnen de groep, ook bekend als OPEC+, bevestigden de overeenkomst. Onder hen de olieministers van Koeweit en Saudi-Arabië. Mexico lag lang dwars maar stemde uiteindelijk na onder meer een compensatieaanbod van de VS, in met de productiebeperking.

Die is bedoeld om de olieprijs op te krikken in deze door de coronacrisis toch al moeilijke economische tijden. Door een aanhoudende strijd tussen Rusland en Saudi-Arabië zijn de olieprijzen op de internationale markten hard gekelderd.

Dankwoord

De Mexicaanse minister van Energie, Rocio Nahle, bedankte de OPEC+-collega’s voor de totstandkoming van het akkoord. Haar land, een relatief kleine producent, zou in het oorspronkelijke plan 400.000 vaten moeten inleveren maar wilde niet verder gaan dan 100.000. Nahle kreeg bij dat streven steun van onder andere Iran.

De Amerikaanse president Donald Trump juichte het akkoord toe. „Dit redt honderdduizenden banen in de energiesector van de VS”, was zijn reactie. Trump bedankte en feliciteerde tevens zijn Russische collega Vladimir Poetin en de Saudische koning Salman. Moskou en Riyad toonden zich ook tevreden met deze oplossing, die volgens beiden stabiliteit zal brengen op de oliemarkt.