Nieuws/Financieel
374225176
Financieel

Amazon verkoopt 40% meer in coronatijd

Seattle - Webwinkelreus Amazon heeft in het tweede kwartaal flink geprofiteerd van de vele onlineshoppers tijdens de vele coronalockdowns in de wereld. Er was sprake van een soort online stormloop, omdat consumenten massaal probeerden om boodschappen doen in fysieke winkels te mijden.

De kwartaalomzet van Amazon steeg met 40 procent vergeleken met een jaar eerder tot bijna 89 miljard dollar. De webwinkelgigant verdubbelde daarnaast zijn nettowinst tot 5,2 miljard dollar. Ook voor een groot en snelgroeiend bedrijf als Amazon zijn dit opmerkelijke cijfers.

Ruim 175.000 nieuwe banen

Topman Jeff Bezos spreekt van „opnieuw een hoogst ongebruikelijk kwartaal”. Hij benadrukt dat Amazon ook meer dan 4 miljard dollar aan extra kosten heeft gemaakt om zijn werknemers te beschermen tegen het virus. Sinds maart heeft de onderneming al meer dan 175.000 nieuwe banen gecreëerd om de distributie van alle pakketjes in goede banen te leiden. Het gaat veelal om tijdelijke banen, maar Bezos geeft aan dat Amazon eraan werkt om 125.000 van die nieuwe medewerkers in vaste posities te behouden.

Sterke verwachtingen

De resultaten van Amazon zijn veel beter dan analisten in doorsnee hadden voorzien. Amazon is ook met sterke verwachtingen gekomen voor het lopende kwartaal. Daarin denkt het bedrijf op 87 miljard tot 93 miljard dollar omzet uit te komen, aanzienlijk meer dan de marktvorsers voor mogelijk hielden.