Financieel/Geld
376326
Geld

Europees Hof buigt zich over webcamseks

…maar wie betaalt de btw?

…maar wie betaalt de btw?

Rotterdam - Het Europees Hof van Justitie moet zich binnenkort buigen over een wel heel pikante zaak: de Nederlandse Hoge Raad wil weten wie de btw-afdracht wil doen bij ’live interactieve webcamsessies’ – bij webcamseks dus.

…maar wie betaalt de btw?

…maar wie betaalt de btw?

De zaak die de Hoge Raad aan het Europees Hof heeft voorgelegd, gaat over webcamsessies met modellen die op de Filipijnen werken. Die zijn in dienst van een Nederlands bedrijf, dat dus ook hier omzetbelasting afdraagt.

De Belastingdienst hier vindt dat ook de btw over die sessies in Nederland moet worden afgedragen. Hier wordt immers voor de ’vermakelijkheidsactiviteit’ betaald, aldus de fiscus.

Bij het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch kreeg de belastinginspecteur het deksel op de neus: de dienst vindt op de Filipijnen plaats, en dus moet dáár de btw geheven worden, aldus de raadsheren. De Belastingdienst is tegen die uitspraak in cassatie gegaan, en nu ligt de zaak dus bij de Hoge Raad.

Die wil, voordat ze uitspraak doet, advies hebben van het Europees Hof. Mocht die bepalen dat de btw in Nederland moet worden afgedragen, dan kost dat de Nederlandse ondernemer meer dan €60.000.