Nieuws/Financieel
378346
Financieel

€40 miljoen voor sociaal fonds mkb

Amsterdam  - Voor investeringen in midden- en kleinbedrijven die sociale problemen proberen op te lossen heeft Social Impact Ventures €40 miljoen opgehaald.

Dat maakt het Nederlandse investeringfonds donderdag bekend. ASN Venture Capital Fonds en ASR Nederland completteerden de intekening.

Overtekend

Het is daarmee het grootste gespecialiseerde fonds in zijn sector geworden.

,,De belangstelling is ook na sluiting van dit fonds groot gebleken, het originele fonds zou €35 miljoen groot zijn en is door investeerders weer overtekend”, zegt partner Warner Philips van dit fonds.

Sinds haar oprichting in 2014 investeerde het fonds onder andere in Taxi Electric en in Afval Loont. De komende jaren denkt het fonds met het kapitaal tot twintig ondernemingen in het mkb te kunnen ondersteunen.

Voor zorg

Dat varieert van aanpak van luchtvervuiling, ondersteuning van zorginstellingen tot hergebruik van grondstoffen. De bedrijven moeten met hun aanpak aantonen fors te kunnen groeien om de problemen op te lossen.

Tegelijkertijd moeten ze voldoende rendement maken en liefst extra banen scheppen. ,,Daarvoor heb je schaalgrootte nodig”, zegt Philips.

Voor ASN is de belangrijkste reden om te investeren dat het management van het fonds bij de onderneming betrokken blijft. ,,Dat draagt bij aan de goede prestaties van de verschillende deelnemingen”, aldus Stephan Langen, senior-manager beleggingsfondsen van ASN.