Nieuws/Financieel
378444
Financieel

Value8 ziet winst dalen

BUSSUM (AFN) - Value8 heeft afgelopen halfjaar ruim een vijfde minder winst geboekt dan een jaar eerder. Dat komt vooral door de aanhoudende problemen bij Kersten Healthcare en een afschrijving bij kaasverwerker Prika, meldde de beursgenoteerde investeringsmaatschappij woensdag.

Value8 boekte afgelopen halfjaar een nettowinst van 1,5 miljoen euro, tegen 1,9 miljoen euro een jaar eerder. Het eigen vermogen steeg daarbij met een half miljoen euro naar 57,3 miljoen euro. De operationele cashflow was positief en hoger dan in dezelfde periode van 2015.

Het investeringsbedrijf verwacht dat de trends in de tweede helft van het jaar vergelijkbaar zullen zijn met die van de eerste zes maanden van 2016. Ten aanzien van de nettowinst houdt de onderneming ,,een slag om de arm'', vanwege de effecten van boekhoudregels (IFRS). Investeringen worden met name gericht op het versterken van bestaande ondernemingen.

Moeilijk

Value8 liet vorige maand al weten dat het de mogelijkheid onderzoekt om dochter Kersten te verkopen. De in Roermond gevestigde onderneming die hulpmiddelen verstrekt en onderhoudt voor mensen met een beperking heeft het al langere tijd moeilijk en boekte afgelopen halfjaar een nettoverlies. In de sector Food leverde industrieel kaasverwerker Prika een negatieve bijdrage aan de nettowinst.

Bij de beursgenoteerde bedrijven waar Value8 belangen in heeft, ziet de onderneming ,,onderliggend'' positieve ontwikkelingen. Koersdalingen bij IEX Group en Novisource zorgden echter voor ,,aanzienlijke druk'' op de resultaten.

Aan de positieve kant van de score liet de leverancier van zorg- en dieetmaaltijden Eetgemak afgelopen maanden volgens Value8 een ,,solide'' groei zien van omzet, bedrijfsresultaat en winst. Verder profiteerde goudhandelaar AmsterdamGold met een hogere omzet van de stijgende goudprijs en gingen de resultaten van detacheerder Source vooruit.