Nieuws/Financieel
378709
Financieel

AEX bereikt bijna nieuwe jaartop

Topman Sikko van Katwijk van Kas Bank luidt de beursgong.

Topman Sikko van Katwijk van Kas Bank luidt de beursgong.

De Amsterdamse effectenbeurs heeft dinsdag bijna een nieuw jaarrecord neergezet. Mede dankzij fraaie koerswinsten van ABN Amro, ING en Gemalto steeg de AEX-index in de middaghandel naar 457,7 punten. Dat was vlak onder de jaartop uit april van 458,02 punten.   

Topman Sikko van Katwijk van Kas Bank luidt de beursgong.

Topman Sikko van Katwijk van Kas Bank luidt de beursgong.

De AEX sloot 0,8% hoger op 455,82 punten. De Midkap eindigde 0,6% in de plus op 648,87 punten.

"Het was vandaag een florissante beurs met veel groene koersenborden. Maar ik blijf voorzichtig", zei marktanalist Ron van der Does (IG Nederland).

Elders in Europa opereerden beleggers ook massaal aan de koopkant. Frankfurt en Parijs klommen respectievelijk 1,2% en 0,8%.

Wall Street opende dinsdagmiddag licht hoger, maar zakte daarna terug. In Azië was de stemming over het algemeen positief. De Japanse Nikkei-index bleef echter met een 0,1% lager slot achter, na somber nieuws over de consumentenuitgaven.

Handelaar Frank Bonsee (ABN Amro) zag geen concrete aanleiding voor de mooie winsten in Europa. Hij wees wel op de goede ondertoon. Beleggers hadden geen oog voor de forse afname van het Nederlandse producentenvertrouwen.

Dinsdagmiddag werd bekend dat de inflatie in Duitsland deze maand vlak is gebleven op 0,4%. Volgens ING-analist Carsten Brzeski maakt de lage geldontwaarding het voor de Europese Centrale Bank (ECB) er niet makkelijker op om de economische groei in de eurozone aan te jagen. ECB-president Mario Draghi en zijn collega's komen volgende week donderdag weer bijeen voor een rentebesluit. Brzeski rekent dan echter niet op vuurwerk.    

ABN Amro (+2,9%) was de koploper in de AEX dankzij een koopadvies van het Franse Exane. Ook ING (+2,1%) lag er opgewekt bij. Verzekeraar Aegon (+2,6%) was eveneens in trek.

Gemalto (+2,2%) kreeg de handen van beleggers ook op elkaar. De digitaal beveiliger haalde een opdracht in de Filipijnen binnen. "Gemalto heeft sinds begin juli een mooie rit gemaakt en is gestegen van €50 naar ruim €62", aldus beursman Van der Does.

Heineken kreeg er 1,4% bij. De bierbrouwer is geïnteresseerd in het Belgische Bosteels.

Shell won 0,6%. De olie- en gasmaatschappij heeft bezittingen in de Golf van Mexico voor $425 miljoen verkocht.

Bij de middelgrote fondsen ging kunstmestproducent OCI met een winst van 4,8% aan kop. Luchtvaartconcern Air France KLM klom 2%.

Smallcapfonds Neways pakte er 0,9% bij. De fabrikant van elektrotechnische componenten publiceerde een aanzienlijk hogere halfjaarwinst en liet zich positief uit over het tweede halfjaar.

Beter Bed verloor 4,2%. De slaapkamerspecialist publiceerde tegenvallende halfjaarcijfers en wees erop dat de markt in Duitsland moeilijk blijft.

Kas Bank zette de koersdalingen van de afgelopen handelsdagen voort en werd nog eens 2,9% afgewaardeerd. De financieel dienstverlener schrapte vorige week het interim-dividend na een tegenvallend eerste halfjaar. Dat stelde beleggers teleur. 

Detacheerder DPA daalde 1,7%, ondanks de gerapporteerde stevige winstgroei over het afgelopen halfjaar.

Value8 klom 6,6%. De investeerder steeg vorige week ook al ruim 20%.

Probiodrug leverde 2% in. Blijkbaar hadden beleggers op een sterkere afname van het halfjaarverlies gerekend.

Op de lokale markt verloor Sif 0,5%, ondanks een koopadvies van ING die een koersdoel van €17,75 op de funderingsbouwer plakte.

Batenburg Techniek werd 9,1% meer waard. De technisch dienstverlener rapporteerde vorige week klinkende halfjaarcijfers.

Lees elke werkdag om 20 uur verhalen en achtergronden in DFT Avond.