Nieuws/Financieel
378799
Financieel

Vestager komt VS tegemoet 

Eurocommissaris Vestager.

Eurocommissaris Vestager.

De mega-navordering van 13 miljard euro die Apple in Ierland krijgt opgelegd in verband met illegal staatssteun kan ook ten goede komen aan Amerikaanse burgers.

Eurocommissaris Vestager.

Eurocommissaris Vestager.

Dat zei eurocommissaris Margrethe Vestager (mededinging) dinsdag tijdens een persconferentie in Brussel.

Opeisen

“Niet alle niet betaalde belasting komt Ierland toe”, aldus Vestager, die liet doorschemeren dat de Amerikaanse belastingdienst ook een deel mag komen opeisen.

De Deense politica nodigde landen uit in haar onderzoek naar Apple te komen grasduinen op zoek naar niet geheven belasting die hen toebehoort. Ze lijkt daarmee een geste te doen in de richting van Washington.

Winsttaks

De Verenigde Staten kritiseren de harde aanpak van de Europese Commissie onder meer met het argument dat extra naheffingen in Europa uiteindelijk door Amerikaanse burgers moeten worden betaald.

Multinationals met een hoofdkantoor in de Verenigde Staten kunnen immers de de extra belastingrekening aftrekken van de winsttaks die zij thuis betalen.

“Als landen hun deel komen opeisen zal dat in mindering worden gebracht op het bedrag dat nu naar Ierland gaat.”

Reactie Apple

In een reactie zegt Apple niets verkeerd te hebben gedaan. Het bedrijf kondigt aan in beroep te gaan.

De beslissing van de Commissie is volgens de techreus  “een poging om de geschiedenis van Apple in Europe te herschrijven, Ierse belastingwetten te negeren en het international belastingsysteem onderweg te ondermijnen”.

Volgens het techbedrijf gaat de kwestie “niet over hoeveel belasting Apple wel of niet betaald heeft maar over de vraag welke regering het geld verzamelt”.

Apple waarschuwt voor  “serieuze en schadelijke effecten op investeringen en banen in Europa”.

Lees hier meer over belastingconstructies