Nieuws/Financieel
378853
Financieel

FAMILIEZAKEN RiZZ ontwikkelt zich al 75 jaar

Van vele markten thuis

Evert en Sebastiaan Zuiddam in de fabriek.

Evert en Sebastiaan Zuiddam in de fabriek.

Nijkerk - De opa van Sebastiaan Zuiddam begon in 1941 samen met zijn broers een borstelfabriek. Inmiddels wordt bij RiZZ meer geproduceerd dan alleen maar borstels. De tweede en derde generatie Zuiddam leidt het bedrijf met een sterk familiegevoel.

Evert en Sebastiaan Zuiddam in de fabriek.

Evert en Sebastiaan Zuiddam in de fabriek.

„Ons bedrijf heeft zich de afgelopen zeven decennia meerdere keren opnieuw uitgevonden”, aldus Zuiddam. „Naast de borstelfabriek hebben we een kunstofspuitgietbedrijf en een eigen productlijn, met onder meer deurmatten en kapstokken.” Sebastiaan en zijn vader Evert houden zich voornamelijk bezig met de eigen producten, zijn oom Bart staat aan het hoofd van de kunststoffabriek, RiZZ Plastics.

Zij zijn niet de enige familieleden die in het bedrijf werken. „Mijn neef regelt zowel bij zijn vader als bij ons de logistiek, mijn zwager is technisch verantwoordelijk voor de website en mijn vriendin doet de styling”, vertelt Zuiddam. „Zelfs mijn schoonvader helpt sinds zijn pensionering mee in ons bedrijf.” Maar in een bedrijf dat al zo lang bestaat, voelt bijna iedereen als familie, aldus de ondernemer. „Er werken hier mensen die nog aan mijn wieg hebben gestaan.”

Een ongedwongen familiaire sfeer is belangrijk binnen het bedrijf. „Dat is wie wij zijn en hoe we werken. De ontwerper van onze productlijn bijvoorbeeld, is ook al jaren aan het bedrijf verbonden. Wij betrekken hem overal, óók bij de kerstborrels, en huren niet - zoals je vaak ziet - voor elke nieuwe opdracht een andere ontwerper in.”

Ook de manier van werken is ongedwongen bij RiZZ. „Ik houd niet zo van vergaderen”, lacht Zuiddam. „Natuurlijk plannen we vaste momenten in zoals salesmeetings en directieoverleg, maar veel wordt tussen de bedrijven door beslist. Dat is ook de kracht van ons bedrijf denk ik: wij sturen niet met grote schokken bij, het loopt vanzelf.”