Nieuws/Financieel
378865
Financieel

STARTER VAN DE WEEK Goed binnenklimaat met QwikSense

Gezonde werkomgeving

Rino Stevens, Paul Stomph en Felix Mann (vlnr).

Rino Stevens, Paul Stomph en Felix Mann (vlnr).

Utrecht - Voor een duurzaam kantoorpand met productieve energieke mensen erin is een uitgebalanceerd binnenklimaat een must. De heren van QwikSense kunnen met slimme algoritmes en data-analyses de perfecte omstandigheden vaststellen. Met kapitaalinjecties van onder meer stichting DOEN kan de startup nu snel groeien.

Rino Stevens, Paul Stomph en Felix Mann (vlnr).

Rino Stevens, Paul Stomph en Felix Mann (vlnr).

Het balletje ging rollen toen Paul Stomph en Rino Stevens in 2012 naast de afronding van hun studie Bouwkunde een fictief bedrijf gingen opzetten. In opdracht van incubator UtrechtINC maakten de studenten een duurzaamheidsplan voor de kantoorvastgoedsector.

„We concludeerden dat het verduurzamen van een kantoorpand technisch mogelijk is, maar als de gebruiker zich niet ‘duurzaam gedraagt’, heb je niks aan al die nieuwe technieken,” vertelt Stevens. Het duo stelde vast dat naast het energiegebruik ook het binnenklimaat (temperatuur, luchtvochtigheid en CO2) en de aanwezigheid van mensen moet worden gemeten. Kort gezegd: duurzaamheid en energie-efficiëntie gaat ook over mensen.

Het idee voor QwikSense was geboren. Een paar uur nadat ze hun diploma hadden opgehaald zaten Stomph en Stevens bij de Kamer van Koophandel, inmiddels onder de vleugels van de Climate-KIC-accelerator. De inhoudelijke kennis was er, maar van de techniek erachter wisten de heren weinig. Hier kwam de derde QwikSense-man Felix Mann in beeld, toen nog in de rol van IT-stagiair.

Nadat ook accelerator Rockstart de heren in hun startup-stal verwelkomde ging het hard. Mann promoveerde tot co-founder en met twee angel investors kwam het aantal externe aandeelhouders op drie.

'The Internet of Things voor de kantorenmarkt' noemt Stevens het bedrijf. „ Doordat we het binnenklimaat meenemen in de analyse kunnen we naast de prestaties van de werkplek ook iets zeggen over de productiviteit van de gebruiker. Want dat is een nogal vaag begrip en moeilijk meetbaar.”

QwikSense is de enige partij die de koppeling legt met bezettingsgraad en binnenklimaat. „Waar wij het totaalplaatje schetsen, meet de 'concurrent' gedetailleerde informatie over de prestatie van de installaties. Daarom willen we graag gaan samenwerken.”

Nu ook Stichting DOEN, Draaijer+Partners, M+P Ingenieurs, Topspin Investments en Siteworkers samen ruim €400.000 in QwikSense hebben gepompt, kan het bedrijf gaan inzetten op groei. „We gaan de komende tijd vooral het team uitbreiden met developers, social media-managers en salesmensen”, zegt Stevens.