Nieuws/Financieel
378868
Financieel

Schot in de roos

Soms moet je in het leven je mening iets bijstellen. Aan het begin van dit jaar riep ik dat er geen renteverhoging zou komen. Nu alle seinen op groen lijken te staan voor een rentestap in december, wijzigt ook het beleggingslandschap waarin wij leven.

De eventuele renteverhoging zal echter geen wijziging brengen in mijn neerwaartse beursvisie, zij zal deze eerder versterken. Wel zal ik afscheid moeten/willen nemen van één van mijn “veilige havens” de udjpy. Nu de kaarten opnieuw zijn geschud, zie ik namelijk eerder long- dan shortkansen (vorige week besproken in mijn column). Je zou het ook ouderwets Hollands winstnemen kunnen noemen, waarbij er hopelijk nog meer in het vat zit (hieronder meer). De Europese aandelenmarkten openen vandaag in navolging van Amerika hoger.

Sterke dollar doet pijn

Eind 2015 zorgde de eerste renteverhoging in jaren, voor hoogspanning op de mondiale aandelenmarkten. Hieronder een aantal (zeer negatieve) effecten:

  • Een hogere dollar zorgt voor een lagere olieprijs
  • Deze hogere dollar zorgt voor forse druk op de Emerging markets, aangezien deze veel schulden in dollars hebben. Rente omhoog en de dollar omhoog.
  • Een hogere rente zorgt voor een alternatief voor aandelen
  • Een hogere rentevoet in Amerika zorgt voor eventuele extra stimulering van de Bank of Japan. Naast de rentestap van de Fed zou de centrale bank van Japan namelijk de Yen flink willen laten devalueren om zo de export aan te jagen.
  • De Amerikaanse export zal afnemen door een duurdere dollar

Hieronder de grafiek zoals het beleggingslandschap (Dow) eruit zag na de vorige verhoging in 2015.

 

Afscheid van yen

Aan het begin van dit jaar tipte ik de yen als veilige haven in het geval van calamiteiten. Met een winst van iets minder dan 20 procent neem ik afscheid en zie ik zelfs kansen de komende maanden dubbel te draaien. Een eerste koersdoel zie ik rond het 200 weeks gemiddelde, dat iets boven de 107 ligt.

Apple draait negatief op dagbasis

Het leuke is dat het bovenstaande niveau van 107 nu net gebroken lijkt door Apple en zo het eerder geschetste negatieve scenario lijkt te bevestigen. Op basis van de dag grafiek is het dan ook aan te nemen dat de gap die rond het 50 daags gemiddelde ligt zal worden gevuld. Dit betekent dat er dus nog een dollar of zes te verdienen is. Uiteraard zal een bevestiging nodig zijn, waarbij de blauwe lijn (9 daags) de rode (18 daags) volledig kruist.

Watchlist:

fti: 453,50eurusd: 1,1177wti: 47,18brent: 49,30goud: 1323zilver: 18,77CSI300: 3320VIX: 12,94

Nieuwtjes:

Opdracht voor Gemalto in FilipijnenIets kleiner verlies voor ProbiodrugShell verkoopt bezittingen in Golf van MexicoProducentenvertrouwen neemt fors afMondolez staakt poging Hershey in te lijvenWall Street doet stap vooruit'Morningstar wil concurreren met grote drie''Parcom stapt in telecomprijsvechter Simpel'

Belangrijke cijfers op de agenda vandaag:

08:00 Beter Bed Holding NV - Halfjaarresultaten 2016

08:00 Hal Trust Unit - Halfjaarresultaten 2016

08:00 Koninklijke Reesink N.V - Halfjaarresultaten 2016

08:00 Neways Electronics International NV - Halfjaarresultaten 2016

11:00 Europese Unie - Consumenten -en ondernemersvertrouwen - augustus

11:00 Europese Unie - Economisch Sentiment - augustus

14:00 Duitsland - Inflatie (prel. CPI) - augustus

15:00 Verenigde Staten - Vastgoed S&P Case-Shiller - juni

16:00 Verenigde Staten - Consumentenvertrouwen - augustus