Nieuws/Financieel

Beleggingen goedkoper na provisieverbod

Door redactie DFT

Zakenbanken zetten op maat gesneden bedrijfsobligaties in de markt.

Zakenbanken zetten op maat gesneden bedrijfsobligaties in de markt.

Bloomberg

Beleggen in fondsen is door het verbod op vragen van provisies sinds 2013 in Nederland aantoonbaar goedkoper geworden. Dat blijkt uit een vergelijkende studie van marktonderzoeker Morningstar in Europa.

Zakenbanken zetten op maat gesneden bedrijfsobligaties in de markt.

Zakenbanken zetten op maat gesneden bedrijfsobligaties in de markt.

Bloomberg

Gemiddeld genomen is beleggen in heel Europa op deze manier voor particulieren goedkoper geworden, aldus analist Nikolaj Holdt Mikkelsen. Hij spreekt voor Nederland van ,,een flinke daling", in vergelijking met andere Europese landen.

Holdt Mikkelsen keek zowel naar aandelen, obligaties als andere beleggingscategorieën, en naar actieve en passieve beleggingen zoals indexbeleggen.

Prikkel

Het gemiddeld lopende kostenniveau voor Nederland is nu 0,75%. Beduidend minder dan de 1,18% die Morningstar in 2013 optelde.

De provisies werden door aanbieders jarenlang betaald aan adviseurs voor het afsluiten van beleggingsproducten. De overheid legde na drama's met beleggingen op 1 januari 2013 een verbod op. De provisies zouden een te sterke prikkel voor adviseurs vormen om meer te verkopen, en het belang van klanten uit het oog te verliezen.

Obligaties goedkoop

De duurste fondsen blijken nog steeds de mix- of allocatiefondsen, met gemiddeld 1,47% kosten, te zijn. Aandelenfondsen zijn tweede met in doorsnee 1,27% aan lopende kosten. In die rangorde zijn obigatiefondsen goedkoop, zij dragen gemiddeld 0,74% aan kosten.

Uit het onderzoek van de onafhankelijke onderzoeker blijkt de zeer sterke opgang van passieve fondsen, vooral aandelenfondsen. Sinds 2013, toen ze 1% vertegenwoordigden, groeide het aanbod van in Nederland gevestigde fondsen tot 26% marktaandeel, alleen door Zwitserland (50% marktaandeel) afgetroefd.

Index gewild

De grote kostenverschillen tussen actief en passief beheerde fondsen blijven, zo blijkt uit dit onderzoek. In Europa respectievelijk 1,38% versus 0,31% voor passieve fondsen.

Lees meer over