380548
Financieel

Starter van de Week: Pattern Solutions bespaart stof

Kleding krijgt vorm op pc

Nieuw-Vennep - Voor een jurk of broek in de winkel ligt, zijn er diverse samples heen en weer gestuurd tussen het hoofdkantoor en de fabriek.

Dat kost veel tijd en is bovendien slecht voor het milieu vanwege het transport en de gebruikte stof. Kitty Verdel wil de mode verduurzamen door kleding in 3D vorm te geven op de computer.

Na haar opleiding Mode en Kleding werkte Verdel vijftien jaar als patroontekenaar bij kledingmerken als Pepe Jeans en O’Neill. Hoewel ook deze merken de patronen laten tekenen op de pc, gebeurt dat nog voornamelijk in 2D.

Platte patronen

Ook Verdel tekende alleen platte patronen. Na het lezen over de mogelijkheden van het vormgeven van kleding in 3D, was haar interesse gewekt. „Ik heb er een balletje over opgegooid bij mijn werkgevers, maar die toonden geen interesse. Ze vonden de investering te groot en zagen de voordelen niet.”

Het vormgeven van kleding in 3D is een vrij nieuwe markt. Slechts een handvol bedrijven en zelfstandigen maken er gebruik van. Het was voor Verdel dan ook even puzzelen welk softwarepakket het meest geschikt was. „Ik ben naar een beurs gegaan en heb alle pakketten bekeken, de keuze viel uiteindelijk op een product waar ik nog niet eerder mee had gewerkt.”

Uitproberen

Na een cursus en vooral heel veel zelf uitproberen, kent het programma na een klein jaar nog maar weinig geheimen voor de ambitieuze onderneemster. „Het platte patroon kan ik op de computer in elkaar naaien en laten passen door een virtueel model dat de maten heeft die de klant wenst. Door de stof doorzichtig te maken kun je precies zien hoe het over het lichaam valt. Je kunt kijken welke stof het beste staat en hoe het eruit ziet met stiksels of knopen.”

De mode-industrie begint de voordelen ook steeds meer in te zien. „Onlangs was ik in gesprek met een bedrijf dat er niet in slaagde het ontwerp van een cape goed te krijgen. De samples waren al diverse keren afgewezen. Ik heb ze laten zien hoe je het op de computer in veel minder tijd wel goed passend kunt maken. Natuurlijk kun je ook verkeerde samples krijgen van kleding die in 3D is vormgegeven, bijvoorbeeld omdat een verkeerde stof is gebruikt. De kans daarop is echter veel kleiner dan bij het gebruik van gewone patronen.”

Overbodig

Naast het tekenen van patronen in 2D en het omzetten naar 3D, adviseert Verdel bedrijven hoe ze zelf 3D in hun processen kunnen integreren.

Ze is niet bang dat ze haar eigen bedrijf daarmee overbodig maakt. „Ik vind het belangrijker dat de mode-industrie duurzamer wordt.”