Nieuws/Financieel
38278708
Financieel

Jeff Bezos moet getuigen wegens vermeende misleiding Congres

Amsterdam - Amazon-eigenaar Jeff Bezos is voor het Amerkaanse parlement gevraagd te getuigen over vermeende misleiding van het Amerikaanse Congres. Bezos zou artikelen van concurrenten namaken en die goedkoop in de Amazon-webshop zetten, maar dat nooit zelf hebben vermeld.

Dat meldt zakenzender CNBC vrijdag. Bezos zou volgens enkele Democratische leiders het Congres hebben voorgelogen over zijn werkwijze.

Het House Judiciary Committee, het permanente comité van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden belast met toezicht op de rechtspraak, heeft de dringende uitnodging naar Bezos gestuurd.

Amazon ligt al onder vuur van mededingingsautoriteiten, na klachten dat het concern concurrenten met illegale middelen uit de markt zou drukken.

De Wall Street Journal meldde de afgelopen dagen dat Amazon, volgens meerdere ex-medewerkers, gegevens van artikelen van aanbieders in zijn online webshop kopieert en diezelfde artikelen goedkoop namaakt. Vervolgens worden de oorspronkelijke aanbieders op prijs weggeconcurreerd.

Donderdag meldde Amazon voor de markt tegenvallende omzetcijfers. Het aandeel daalt vrijdag met 6% op Wall Street, de grootste online webshop raakte $83 miljard aan marktwaarde kwijt.