Nieuws/Financieel
383919
Financieel

Winkeldrama's op een rij

MS Mode is in financiële problemen gekomen en heeft uitstel van betaling gevraagd. Het is een slagveld in de winkelstraat. De drama's op een rij.

De detailhandel heeft het moeilijk door de economische crisis, steeds langere openingstijden en de razendsnelle opmars van shoppen op internet.

Februari 2016: Vestigingen van warenhuis V&D

 

De curatoren van V&D gooien het bijltje er bij neer nadat de onderhandelingen met investeerder  Roland Kahn, eigenaar van CoolCat, over een doorstart mislukken.

December 2015: Filialen van drogisterijketen DA:

 

Drogisterijketen DA heeft uitstel van betaling gekregen van de rechtbank in Amsterdam. Het bedrijf kan niet meer aan zijn verplichtingen voldoen.

vallen.  

December 2015: Dolcis, Manfield en Invito (198 winkels)

Retailketen Macintosh gooit de handdoek en vraagt uitstel van de betaling aan voor haar drie grote schoenenketens Dolcis (89 winkels), Manfield (69 winkels) en Invito (40 winkels), waardoor de toekomst van bijna 4000 werknemers onzeker is. Het massaal online bestellen lijkt de keten de nekslag toe te brengen. Achter de schermen wordt eind december geknokt voor een - gedeeltelijke - doorstart.

September 2015: Dixons, MyCom en Icentre (153 winkels)

In september 2015 valt het doek voor de winkels van de BAS Group (Dixons, Icentre en MyCom), dat uitstel van betaling aanvraagt. Een deel van de winkels en de 1000 medewerkers wordt overgenomen en maakt een doorstart, maar vooral bij Dixons (ruim 60 procent van de 88 winkels dicht) en MyCom (ruim de helft van de 41 winkels dicht) vallen harde klappen.

 

 

April 2015: Miss Etam en Promiss (200 winkels)

In april van dit jaar vraagt de Etam Groep uitstel van betaling aan. De winkels kunnen de felle concurrentie online en in de winkelstraat niet meer aan.

Etam telt op dat moment 130 winkels en Promiss ongeveer 70. De groep wordt eind april failliet verklaard, maar nieuwe investeerders maken in de zomer van 2015 een doorstart in afgeslankte vorm.

 

 

Oktober 2014: Halfords (130 winkels)

 

Toch nog onverwacht valt in het najaar van 2014 de fietsenspeciaalzaak Halfords om. De omzetten lopen terug en er is steeds meer concurrentie van internet. De dure elektrische fietsen kopen consumenten echter liever bij de echte speciaalzaak om de hoek. De 130 winkels gaan aanvankelijk dicht, maar een kleine 50 franchisenemers weten alsnog een doorstart te maken.

 

 

Februari 2014: Polare (21 winkels)

 

De vooral door de concurrentie op internet onder druk staande boekwinkels van Selexyz en De Slegte kruipen bij elkaar en vormen de keten Polare. Maar de nieuwe start komt niet van de grond. De keten valt om en 21 winkels gaan dicht. Slechts enkele sterke ondernemers weten een doorstart te realiseren.

 

 

Januari 2014: Siebel (36 winkels)

 

De juwelierketen kan niet langer opboksen tegen de prijzenslag en enorme concurrentie. Maar ook de consument houdt de hand op de knip en bespaart in moeilijke jaren op goud en zilver. Twaalf van de 36 winkels startten door onder de Russische keten Moscow Jewelry Factory.

 

 

Juli 2013: Harense Smid (50 winkels)

 

Elektronicaketen Harense Smid gedijt aanvankelijk na het verdwijnen van ketens als Megapool en It's, maar moet uiteindelijk ook zelf buigen voor de felle concurrentie en (online) prijzenslag. Een kleine vijftig winkels moet de deuren sluiten. Concurrent BCC start wel een twintigtal winkels onder haar eigen naam door.

 

 

Mei 2013: Free Record Shop (140 winkels)

 

Na jaren ploeteren valt in het voorjaar van 2013 het doek voor de door Hans Breukhoven opgerichte muziekketen. Na de successen in de jaren tachtig en negentig werd geen goed antwoord gevonden op de verkopen online en de overstap naar downloaden en streamen van muziek en video's. Enkele tientallen vestigingen proberen het nog even, maar uiteindelijk zijn een jaar later alle 140 winkels dicht.

 

 

Januari 2013: Schoenenreus (206 winkels)

 

De goedkope schoenenketen Schoenenreus vraagt al begin 2013 het faillissement aan. Circa 140 winkels moeten de deuren sluiten, maar in afgeslankte vorm volgt met ruim zestig winkels toch een doorstart. Twee jaar later, in januari 2015, valt ook voor de overgebleven filialen echter het doek.

 

Meld u hier gratis aan voor de nieuwsbrief van DFT Avond.