Nieuws/Financieel
384506
Financieel

KLM piloten stellen ultimatum aan directie

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) wil dat de KLM-directie uiterlijk vrijdag aanstaande terugkomt op de opzegging van het pensioenakkoord.

“Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Wij prefereren geen ruzie. "Ik ben teleurgesteld in de uiterst onredelijke en geradicaliseerde opstelling van de KLM-directie”, zegt president Steven Verhagen van de VNV. Mocht KLM niet reageren op het voorstel van de VNV, dat stapt de pilotenvakbond naar de rechter.

De luchtvaartmaatschappij bevestigt dat ze de eis van de VNV per brief heeft ontvangen. “We zullen deze bestuderen”, zegt een woordvoerder.

Pensioenafspraken

De KLM-directie heeft anderhalve week geleden onverwacht de pensioenafspraken opgezegd. Volgens dat afspraken zou KLM per 1 december €600 miljoen aan indexatiepremie aan de piloten moeten betalen. De luchtvaartmaatschappij zegt dat ze liever vliegtuigen en stoelen koopt voor dit geld.

Vorig jaar nog sloten de piloten een akkoord met de directie voor meer uren werken en het inleveren van premie in ruil voor een aandelenbelang en een zetel in het bestuur van Air France KLM. Tot nu toe is het niet gelukt dit voor elkaar te krijgen. Eerder stelden hoge bronnen in Parijs tegenover De Telegraaf dat dit niet gaat gebeuren. Nu er ook gemorreld wordt aan de pensioenafspraken, is de maat vol, vindt de VNV.

“Wij zijn een verantwoordelijke partij, die duidelijk baat heeft bij een vitale KLM. Laat ze nu niet roeptoeteren dat ze als enige het bedrijfsbelang in de gaten houden. Met wat ze nu doen denk je eerder aan het omgekeerde”, zegt Verhagen. Volgens de VNV zou het de eerste keer zijn dat KLM zou moeten bijstorten in het vliegerpensioenfonds, dat een vermogen heeft van €8 miljard. De afgelopen jaren hoefde de luchtvaartmaatschappij ongeveer €1 miljard aan pensioenpremie niet af te dragen.

Opzegging

KLM gaat uit van een rechtszaak om van de pensioenafspraken af te komen, zo stelde ze in een verklaring op 29 juli. Het bestuur van het pensioenfonds vraagt zich af of KLM met een simpele opzegging de relatie kan verbreken. Daarbij stelde het fondsbestuur ook dat het niet mogelijk is om één onderdeel van de afspraken op te zeggen. KLM heeft heeft ook nog een onbeperkte bijstortingsverplichting, waar het ook vanaf wil.