Nieuws/Financieel
384555
Financieel

Altice blinkt uit op 1% hogere AEX

De Amsterdamse effectenbeurs was dinsdag zonnig gestemd. Bij de hoofdfondsen blonk kabelaar Altice uit na beter dan verwachte resultaten. SBM Offshore kon in de aanloop naar de bekendmaking van halfjaarcijfers ook op kopersinteresse rekenen.

De AEX-index sloot 1,1% hoger op 453,80 punten. De Midkap ging 1,1% vooruit naar 642,1 punten.

"De handelsdag begon een beetje saai, met uitzondering van Altice. Met name in de Verenigde Staten, waar Altice ongeveer een derde van zijn activiteiten heeft, waren de resultaten beter dan verwacht. En als de dollar aantrekt, kan het er in de toekomst nog beter uit komen te zien", zei marktanalist Ron van der Does (IG Nederland).     

Andere Europese beurzen waren eveneens positief gestemd. Zowel Frankfurt (+2,5%), Parijs (+1,2%) als Londen (+0,7%) eindigde in de plus.

Wall Street opende dinsdagmiddag licht hoger. In Azië vervolgde de Japanse beurs vanochtend de weg omhoog met een plus van 0,7%, gesteund door de koerssprong van spellenmaker Nintendo. 

Daam-Martijn van Holst, handelaar bij ABN Amro, stelt dat het positieve beeld uit Japan een steuntje in de rug gaf aan de koersen. Verder wijst hij er op dat de overwegend beter dan verwachte bedrijfsresultaten meehelpen bij de verdere verbetering van het sentiment.      

In de AEX hadden de winnaars veruit de overhand. De gerustellende kwartaalcijfers van Altice met een verbetering van het bedrijfsresultaat kregen een zeer enthousiaste ontvangst. De handhaving van de vooruitzichten voor het gehele jaar viel ook in goede aarde. Het aandeel maakte een koerssprong van 14,9%.

Uitzender Randstad won 0,8%. De aangekondigde overname van de Amerikaanse branchegenoot Monster Worldwide, eigenaar van de Nederlandse vacaturesite Monsterboard, werd aanvankelijk lauw ontvangen op de beurs. "Randstad financiert deze overname met vreemd vermogen. Dat maakt beleggers altijd wat voorzichtig", constateerde marktanalist Van der Does.

SBM Offshore dat woensdagavond inzage geeft in de halfjaarcijfers, kon 2,2% bijschrijven. Ook ABN Amro (+2,2%) lag er opgewekt bij.

Bij de middelgrote fondsen hield PostNL de vaart er goed in met een winst van 2,2% in navolging van de koerssprong van 8% op maandag. Het postbedrijf kondigde toen aan het dividend volgend jaar te gaan hervatten.

Luchtvaartconcern Air France KLM steeg naar een plus van 1,6%, terwijl kunstmestfabrikant OCI 5,4% hoger werd verhandeld.  

AScX-fonds Van Lanschot werd 2,8% meer waard. Beleggers reageerden positief op het nieuws dat de bank voor vermogende klanten de private bankactiviteiten van Staalbankiers overneemt van Achmea.

Op de lokale markt kelderde Inverko met 33,3%. Het noodlijdende recyclingbedrijf wil nieuwe aandelen uitgeven om een doorstart onder leiding van de beurshandelaren Martijn Kok en Selwyn Duijvestijn mogelijk te maken. Zij zijn van plan om op termijn nieuwe activiteiten toe te voegen aan Inverko. 

Ontvang elke handelsdag om 10 uur het laatste financiële nieuws  via de mail met gratis DFT Nieuwsbrief