Nieuws/Financieel
384617
Financieel

Pharming koopt rechten Ruconest terug

LEIDEN (AFN) - Biotechnologiebedrijf Pharming gaat de commerciële rechten van het middel Ruconest in Noord-Amerika terugkopen van Valeant Pharmaceuticals. Met de transactie is een totaalbedrag gemoeid van 125 miljoen dollar, zo maakte Pharming dinsdag bekend.

Ruconest is een door Pharming ontwikkeld middel tegen acute zwellingen van zacht weefsel (acuut erfelijk angio-oedeem) en is goedgekeurd door de Europese en Amerikaanse autoriteiten. De transactie moet in het vierde kwartaal van dit jaar worden afgerond. Er zal door Pharming een vooruitbetaling worden gedaan van 60 miljoen dollar, plus een betaling van 65 miljoen dollar als de komende jaren aan bepaalde verkoopmijlpalen wordt voldaan.

In een toelichting lieten topman Sijmen de Vries en financieel directeur Robin Wright weten dat het bedrijf de marketing van Ruconest beter in eigen handen kan uitvoeren dan bij een groot bedrijf als Valeant. Het is de bedoeling dat elf verkoopmedewerkers van Valeant voor specifiek Ruconest overgaan naar Pharming. Er wordt extra geïnvesteerd in de verkoopinspanningen.

Emissie

De Vries denkt dat Pharming nu ,,uitstekend'' gepositioneerd is om het ,,maximale'' uit Ruconest in de VS te halen. De markt daar voor acuut erfelijk angio-oedeem wordt geschat op 700 miljoen dollar. Er worden ook positieve testresultaten behaald met Ruconest bij het voorkomen van aanvallen van erfelijk angio-oedeem. Die markt zou eveneens 700 miljoen dollar waard zijn in de VS.

Pharming zal de aankoop financieren door een combinatie van schuldpapier en de uitgifte van nieuwe aandelen, met een totale waarde van 80 tot 100 miljoen dollar. De voorwaarden van deze financieringsronde zullen later worden bepaald. De emissie zal dit jaar plaatsvinden.

FDA

Valeant verkreeg de rechten op Ruconest door de overname van Salix Pharmaceuticals in april 2015. Salix had op zijn beurt de rechten weer gekregen door de overname van Santarus in januari 2014. Dat was sinds 2010 de Amerikaanse samenwerkingspartner van Pharming.

Ruconest werd in juli 2014 goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder FDA en de netto-verkopen in de Verenigde Staten lagen aan het eind van het tweede kwartaal op een jaarlijks niveau van 25 miljoen dollar. Pharming kondigde aan te beginnen met voorbereidingen voor het beschikbaar maken van Ruconest in Canada en Mexico. Op zijn vroegst wordt goedkeuring in die landen tegen het einde van 2017 verwacht.

Aandeel

,,Als deze transactie per 1 januari 2016 zou zijn afgerond, zouden de hoofdpunten van het vorige week gepubliceerde halfjaarbericht er heel anders hebben uitgezien'', zo merkte het bedrijf op. De omzet zou dan uitkomen op 13,5 miljoen euro, in plaats van een eerder gemelde 5,3 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat zou min 3,1 miljoen euro bedragen. Hier werd eerder een operationeel verlies van 6,2 miljoen euro gemeld.

Het bedrijf uit Leiden gaf aan dat de deal met Valeant zal leiden tot snellere winstgevendheid. Pharming is ,,optimistisch'' dat volgend jaar al winst kan worden geboekt.

Het aandeel Pharming noteerde dinsdagmiddag omstreeks 14.20 uur ruim 4 procent in de plus op 0,22 euro.